PERFIL
Suplements 31/01/2012

Ricardo Fisas: L’artífex de la cosmètica de luxe Natura Bissé

Elena Freixa
2 min
Ricardo Fisas. Cristina Calderer

BarcelonaEl fundador de la marca de cosmètics catalana Natura Bissé, Ricardo Fisas (1929-2012), va ser un emprenedor entregat al seu projecte empresarial, que va construir del no-res quan tenia 50 anys i s'havia quedat a l'atur. La mort sobtada de l'empresari en un accident la setmana passada deixa Natura Bissé sense l'inspirador i màxim entusiasta, però en bones mans dels seus fills, que han agafat les regnes de l'empresa els últims anys.

Fisas tenia un caràcter afable i extravertit i va ser un emprenedor atípic, que va decidir fundar l'empresa l'any 1979, en un context econòmic difícil per a aventures com aquesta, i en un sector encara molt incipient a Espanya: la cosmètica.

Era un camp desconegut per aquest exjesuïta que, als 32 anys i abans de ser ordenat, va descobrir que la seva vocació era una altra. De les profundes creences religioses, però, no se'n va amagar mai. "Sempre he pensat que si hagués de repetir la meva vida, la repetiria igual", diu en el llibre autobiogràfic Pinceladas de una vida.

Pel seu caràcter optimista, Fisas acostumava a dir que totes les decepcions que el van portar a l'atur als 50 anys van acabar sent etapes molt útils en l'èxit posterior de Natura Bissé.

Abans de convertir-se en empresari, va ser president de la filial espanyola de Wrigley, fabricant nord-americà dels coneguts xiclets Orbit. Les coses no van acabar bé i d'allà va passar a dirigir una empresa catalana que va acabar en fallida, però que va ser la font d'inspiració del seu projecte. En l'entrevista publicada a l'Emprenem el 26 de febrer del 2011, Fisas va explicar que va ser mentre observava les mans fines dels treballadors de l'empresa, dedicada a la hidrolització de proteïnes, quan se li va acudir que podia aprofitar amb finalitats cosmètiques les propietats dels aminoàcids. Ell va posar l'empenta i va buscar el talent en el seu equip. En poc més de 30 anys, Natura Bissé ha passat de zero a cent i ja és una marca de prestigi a Catalunya i, sobretot, a l'exterior, d'on provenen el 60% dels ingressos. Factura 30 milions d'euros i exporta a Europa, l'Àsia i els Estats Units, on conviu amb els grans noms.

La família, un puntal

Fisas va envoltar-se d'experts, però sobretot de la família per fer gran l'empresa. La seva dona, María Gloria, és cofundadora del projecte i mà dreta de l'empresari. Des del 2007, Natura Bissé és responsabilitat de la seva filla gran, Verónica Fisas, que n'és la directora general. Fisas tenia la il·lusió que aviat la tercera generació entraria en escena.

Ja fora de la gestió de primera línia de la companyia, compaginava les tasques solidàries des de la Fundació Natura Bissé amb més temps dedicat a l'oci i a una de les seves grans aficions, anar amb motocicleta.

stats