GRANDVALIRA I VALLNORD COMPTE ENRERE CAP A L’OBERTURA
Suplements Andorra 27/11/2014

Arrenca la temporada amb el repte d’igualar resultats

Les estacions volen repetir la bona afluència de l’hivern passat tot i la previsible baixada del mercat rus

Marta Tort
4 min

Andorra La VellaCom és habitual cada novembre, les estacions viuen aquests dies pendents del cel i de les previsions meteorològiques. Enguany les nevades encara no han estat gaire generoses i les temperatures dels últims dies no afavoreixen la producció de neu. Per això, tot i haver programat l’inici de la temporada per a aquest dissabte, Grandvalira i Vallnord han decidit finalment posposar-lo fins al cap de setmana següent, per poder assegurar unes condicions òptimes per a la pràctica de l’esquí.

Malgrat que històricament les estacions d’esquí andorranes iniciaven la temporada per Nadal, en els últims anys el repte ha estat poder inaugurar l’hivern coincidint amb el pont de la Puríssima, per atreure el mercat espanyol. Això s’ha aconseguit alguns anys de manera natural, com ha estat el cas de les dues últimes temporades, marcades per importants nevades abans d’aquesta cita, o amb innivació artificial. I és que ja fa temps que tant Grandvalira com Vallnord fan, any rere any, inversions importants per anar ampliant la xarxa de canons de neu. Actualment, a Grandvalira els canons garanteixen la innivació del 65% del domini, mentre que a Vallnord la superfície garantida arriba gairebé al 50% del total.

L’objectiu d’aquesta nova temporada, que si les previsions meteorològiques ho permeten s’allargarà fins al 12 d’abril, és superar, o almenys igualar, els resultats de la temporada passada. Malgrat tot, els responsables de les dues estacions reconeixen que serà difícil superar els resultats excepcionals de l’hivern passat, durant el qual Grandvalira i Vallnord van vendre més de 2,3 milions de dies d’esquí, amb la qual cosa van assolir les millors xifres dels últims set anys i van arribar als pràcticament 50 milions d’euros d’ingressos en la venda de forfets. Amb aquestes xifres, les estacions andorranes se situen en primera i tercera posició en forfets venuts en l’àmbit del Pirineu, i Grandvalira ocupa la 20a posició del rànquing mundial. Lluny queda, de moment, el rècord de forfets venuts que es va registrar fa 10 anys, quan es va superar la barrera dels 2,5 milions de dies d’esquí entre els dos dominis.

Durant les últimes setmanes, les dues estacions han enllestit les obres de millora per a aquesta temporada, han fet les revisions i la posada a punt de les instal·lacions mecàniques, han abastit els diferents serveis i punts de restauració amb el material necessari per passar l’hivern i han contractat el personal de temporada necessari per fer funcionar el principal motor econòmic d’Andorra en l’època hivernal. Cada any, el sector dóna feina a unes 2.000 persones, entre el personal fix i el de temporada.

Més de 10 milions en inversions

Com cada any, les estacions han tornat a fer inversions significatives per millorar el seu producte, que ascendeixen a més de 10 milions d’euros. Si bé fins a final de la dècada passada la majoria de les partides anaven destinades a la modernització dels ginys mecànics, un cop assolit aquest objectiu, durant els últims anys les inversions es destinen a millorar el servei i l’atenció al client, a ampliar la xarxa d’innivació i a condicionar les pistes per acollir competicions del més alt nivell.

Enguany, una les novetats més destacades a Grandvalira és la millora de l’oferta destinada a famílies i infants, amb més pistes de velocitat reduïda i l’ampliació dels circuits infantils fins a un total de 10. Concretament, s’han instal·lat nous circuits Imaginarium als Cortals d’Encamp i al Pas de la Casa, i un parc d’activitats a Grau Roig. A més, el Forn de Canillo acull el nou Mon(t) Magic, la pista temàtica infantil més llarga del sud d’Europa, ambientada amb llegendes i contes d’Andorra. L’estació també ha volgut potenciar les activitats après-ski i posa en marxa la nova pista nocturna de la Solana (Pas de la Casa), que es complementa amb l’obertura també a la nit del Restaurant Cala Bassa Beach Club - Costa Rodona. En l’apartat de competicions, s’ha instal·lat una torre de sortida de 10 metres d’alçada per al Campionat del Món de quilòmetre llançat, i nous canons de neu a la pista Àliga per acollir les proves d’eslàlom de les finals de la Copa d’Europa.

De la seva banda, Vallnord celebra aquesta temporada els seus deu anys d’història, i ho ha volgut fer abaixant un 8% el preu del forfet, de manera que un passi de dia per a un adult costarà 36 euros. La rebaixa s’ha pogut fer després que s’hagi acordat aplicar un impost general indirecte reduït per al transport per cable. A més, també estrena un nou restaurant al sector Pal, el Pla de la Cot, amplia la presència del personatge infantil Pocoyó als jardins de neu i organitza, per primera vegada al Pirineu, una prova del Freeride World Tour 2015. I atenció als amants de la bicicleta totterreny: a finals de març els circuits del Bike Park de la Massana estaran disponibles per aprofitar els últims descensos amb esquí i combinar-los amb els primers de BTT de la temporada, i a l’abril s’organitzarà la primera competició combinada Ski&Bike.

Incertesa del mercat rus

Després de veure la important disminució del mercat rus a la costa catalana aquest estiu, Andorra també es prepara per patir una davallada de visitants russos aquest hivern, que l’últim any ha arribat a representar entre un 8% i un 10% del total d’esquiadors. De moment el sector no s’atreveix a fer previsions sobre la davallada i, a més, espera que el comportament dels altres mercats compensi aquesta disminució.

I és que el pastís del negoci de la neu el continua encapçalant el mercat espanyol (que representa entre un 50% i un 70% segons l’estació), seguit del turista francès i de l’anglès. En menor mesura, els dominis andorrans també reben turistes portuguesos, del Benelux, d’Israel i, fins i tot, del Brasil. Per a aquesta temporada, s’espera una millora significativa del nombre d’esquiadors francesos, una lleugera pujada del mercat britànic i que continuï la recuperació del mercat espanyol.

stats