Societat 16/01/2016

Barcelona busca síndic

Qui va ser gerent de Qualitat de Vida amb CiU, Àngel Miret, optarà a rellevar Maria Assumpció Vilà, en un procés més obert als veïns

M.o.
3 min
Barcelona busca síndic

Barcelona va engegar ahir el procés de renovació de la síndica de greuges de la ciutat, Maria Assumpció Vilà, que ocupa el càrrec -des de fa més de vuit mesos- en funcions i que ja ha anunciat que optarà a la reelecció. Qui va ser gerent de l’àrea de Qualitat de Vida durant el govern de Xavier Trias, Àngel Miret, ja ha comunicat la seva intenció d’intentar rellevar-la. I l’Ajuntament creu que la convocatòria, que s’allargarà fins al 15 de març, seduirà força més candidats que el 2009, quan hi va haver una quinzena d’aspirants. Ara apunten que, amb el nivell de consolidació que ja ha adquirit la institució -el càrrec de síndica el va estrenar el 2005 Pilar Malla-, hi podria haver el doble o fins i tot el triple d’aspirants.

Però de moment només Vilà i Miret han posat les cartes sobre la taula. I el segon, fins i tot ha començat a recopilar els suports d’entitats perquè presentin la seva candidatura, que és, amb el reglament de la institució a la mà, un pas imprescindible per optar al càrrec.

De fet, l’Ajuntament treballa amb l’objectiu, ja de cara al següent mandat, de modificar aquest reglament i permetre, tal com va proposar el PSC, l’elecció directa del síndic de la ciutat per part de la ciutadania. Però mentre això no passi són les entitats de la ciutat les que presenten els candidats, i l’alcaldessa, la que fa una proposta final al plenari, que l’haurà d’aprovar per una majoria de dos terços.

Botó de suports

El que sí que es fa amb vista a aquesta convocatòria és intentar acostar més el procés de selecció a la ciutadania. I, per això, com explica el regidor de Presidència i Territori, Eloi Badia, s’ha previst que, després dels dos mesos de presentació de candidatures, n’hi hagi un tercer en què es buscarà la interacció dels aspirants amb els veïns de la ciutat. També s’impulsa una pàgina web que entrarà en funcionament el mes de febrer, en què es podrà consultar la informació de les diferents persones que vagin formalitzant la seva candidatura. Des del currículum al posicionament sobre determinats temes.

A través d’aquest nou espai, d’una banda es podran fer preguntes als candidats i, de l’altra, evidenciar el suport a un dels aspirants. Fer un m’agrada a la candidatura.

Però l’elecció final serà política. Després de la discussió amb els grups de l’oposició, l’alcaldessa, Ada Colau, serà l’encarregada de portar el nom d’un dels aspirants al plenari. “El procés participatiu tindrà influència”, apunta Badia, que remarca que pot portar el consistori a decantar-se per una opció o per una altra.

L’actual síndica remarca l’experiència adquirida al capdavant de la institució com un dels punts forts de la seva candidatura, que, remarca, ha coincidit amb tres governs municipals: el de Jordi Hereu (PSC), el de Xavier Trias (CiU) i el d’Ada Colau (BComú). La imparcialitat, diu Vilà, és “fonamental” per a la sindicatura.

En canvi, Miret, que coordina el comitè per a l’acollida de refugiats de la Generalitat, defensa la conveniència del canvi i d’una candidatura que “no se situï en una línia ideològica pròxima a la del govern”.

El govern municipal ha rebut durant aquests primers mesos de mandat un total de 402 queixes, de les quals, assegura, s’han gestionat i donat resposta a 355 (un 88% del total). També s’han atès 107 queixes pendents del mandat anterior.

stats