Societat 06/02/2016

La Diagonal clama per les terrasses

Els restauradors denuncien que les obres van acabar fa gairebé un any però que l’Ajuntament encara no els autoritza a posar cadires a fora

Núria Martínez
4 min
La Diagonal clama per les terrasses

Ja sigui pel referèndum, pel tramvia, per les obres o per les rajoles, la Diagonal ha sigut històricament una de les patates calentes dels diferents governs de la ciutat. Un cop acabades les reformes el mes de març -dos mesos abans que se celebressin les eleccions municipals- els comerciants confiaven deixar de ser una d’una vegada per totes l’“avinguda cèntrica però desangelada” de la ciutat. Ara, gairebé un any després del final de les obres veuen com les vendes han millorat, com l’afluència de gent ha augmentat, però com continuen sense poder posar-hi terrasses. De fet, consideren que aquest ja s’ha convertit oficialment en el conflicte enquistat de l’avinguda.

Actualment al tram reformat de la Diagonal -des de Francesc Macià fins al passeig de Gràcia- hi ha un total de 22 bars. Abans de l’inici de les obres n’hi havia 15. El cas és que als restauradors se’ls han ajuntat tot un cúmul de despropòsits que han fet que portin gairebé un any sense poder posar les terrasses. La Diagonal està subjecta a l’ordenació singular de terrasses i, per tant, necessita una regulació específica per a la zona. La mala sort va ser que gairebé va coincidir el final de les reformes amb les eleccions municipals i la corresponent època de campanya electoral.

Segons explica la presidenta de l’associació de comerciants Diagonal Centre, Marta Canut, tot i que les obres van acabar al març, la implantació de les terrasses es va haver d’ajornar fins després de la celebració dels comicis. No obstant això, l’associació de comerciants ja feia mesos que debatia amb l’equip de Trias com havien de ser les terrasses. Tal com afirma Canut, si CiU hagués guanyat les eleccions, les terrasses s’haurien implantat poc temps després. Quan Ada Colau va arribar al govern tot el que s’havia parlat es va quedar en standby fins a nova ordre.

De fet, precisament un dels incendis amb els quals es va trobar Colau en arribar al govern va ser la queixa del gremi de restauració contra l’ordenança de terrasses que van aprovar CiU i PP. Pel que fa a la Diagonal, la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, es va reunir fa tres setmanes amb l’associació de comerciants i els va assegurar que el procés perquè es poguessin implantar les terrasses començaria de manera “imminent”.

“Volem posar la via pública al servei del vianant. Defensem les normatives que evitin una ocupació massiva”, expliquen fonts municipals. En aquest sentit, afegeixen que per garantir la correcta utilització de l’espai públic, seran “molt exigents” amb el seu compliment i amb les característiques que determinen com han de ser els elements de les terrasses, el mobiliari o les distàncies respecte a la vorera, entre d’altres. Aquest aspecte ha sigut un dels motius de discussió amb l’associació de comerciants, que reclamen que el mobiliari sigui el màxim de fix possible, per facilitar la feina dels restauradors, mentre que l’Ajuntament vol que sigui tan poc invasiu com es pugui per facilitar la mobilitat del ciutadà.

Pel que fa a les ordenacions singulars, les mateixes fonts asseguren que “en cap cas pot ser una normativa arbitrària”, sinó que s’ha de tenir en compte “la visió dels veïns” i que en el cas de la Diagonal “estan estudiant el contingut de les al·legacions presentades en la proposta inicial”.

Esgotament dels restauradors

Al seu torn, el director general del gremi de restauració de Barcelona -Roger Pallarols, que està en peu de guerra amb Colau per l’ordenança que va aprovar l’anterior govern- considera que els restauradors de la Diagonal estan patint una situació discriminatòria respecte als altres professionals de la ciutat. “Hi ha restauradors que han pogut posar terrasses en zones més petites que la Diagonal sense problemes”, assegura Pallarols.

En aquest sentit, critica que fa més de mig any que BComú ha arribat a l’alcaldia i que ja fa temps que se’ls ha acabat el “període de gràcia”. “Quan algú guanya un govern ja ha d’arribar ensenyat”, apunta i afegeix que aquest fet està perjudicant les inversions. “Molts restauradors de la Diagonal s’hi van quedar perquè comptaven poder-hi tenir terrassa, i ara veuen com mai s’acaba d’aconseguir”, apunta Pallarols.

En el mateix sentit es posiciona la Susana, del Cafè Teo (Diagonal, 441), que assegura que estan molt “cansats” d’esperar. “Veiem com passa el temps i com anem perdent clients”, explica, i afegeix que els pregunten dia sí i dia també sobre aquest tema. Així, apunta que la zona de la Diagonal està plena d’oficines i que els clients busquen poder seure a l’aire lliure perquè els toqui l’aire i desconnectar. En la mateixa línia es pronuncia el gerent de Le Pain Quotidien, Leonardo González, que assegura que si el procés per tenir una terrassa s’allarga molt més, hauran d’acabar tancant.

“Tenim un local petit i necessitem la terrassa per tenir més visibilitat”, expressa González, que afegeix que com a negoci és molt difícil poder fer previsions si no saps de quins recursos pots disposar.

Sense poder canviar el mobiliari

Uns carrers més enllà però en la mateixa situació està Juanjo Ferrer, del restaurant Tagliatella (Diagonal, 431). Aquest local disposa de terrassa des de fa temps però està a l’espera de saber si podrà tenir més cadires i quin mobiliari hi podrà posar. “El meu negoci és una franquícia i m’estan reclamant que arregli la terrassa perquè dóna una mala imatge”, explica Ferrer, que assegura que no ho pot fer fins que sàpiga com serà la nova ordenació. En aquest sentit, denuncia que s’està jugant amb el negoci de molta gent.

El govern de Colau assegura que la resolució se sabrà d’aquí poc temps i que comptarà amb consens. En tot cas, el que sí que sembla clar és que la polèmica ja està servida.

stats