Societat 03/10/2015

“Els veïns de la Rambla no marxen per l’especulació, ho fan perquè no s’hi pot viure”

President d’Amics de la Rambla

Núria Martínez
3 min
“Els veïns de la Rambla no marxen per l’especulació, ho fan perquè no s’hi pot viure”

Des d’avui i fins dimecres la Rambla estarà de festa major. Per primera vegada, 8 dels edificis més emblemàtics estaran engalanats amb flors com a reivindicació de la històrica Rambla de les Flors, però sobretot per intentar acostar l’artèria als barcelonins. El president d’Amics de la Rambla, Joan Oliveras, defensa la necessitat que la ciutat torni a fer seva la via, actualment massificada pel turisme.

Què volen reivindicar les Festes del Roser d’aquest any?

Volem que s’acabin convertint en el símbol de la flor de Barcelona. No amb l’ànim de competir amb Girona, sinó per retornar a la Rambla un dels sentits que la defineix. Iniciem un trajecte que creixerà.

Com ho farà?

Volem que de cara als pròxims anys acabi sent un projecte participatiu amb la major part de les façanes de la Rambla amb flors, però també els comerços. De cara als pròxims anys volem sumar-hi la participació popular.

¿Barcelona competirà amb Girona, doncs?

No. No té sentit substituir Girona. Estem entusiasmats amb el fet que Girona sigui la capital del país amb el tema de la flor. L’objectiu no és competir en això, sinó recuperar la tradició floral de la Rambla. Demanem al nostre germà gran que ens ajudi a fer aquest esdeveniment.

A diferència de Girona, el que persegueix la Rambla és atreure el públic local.

Efectivament. Totes les activitats que

fem van dirigides a això. No necessitem més visitant turista perquè ja el tenim. Barcelona no ha de deixar d’aspirar al turisme, però des de la Rambla sí. És un èxit que ja tenim. El nostre dèficit és que el públic de Barcelona visita poc la Rambla. Volem que la torni a fer seva.

¿Com valora que la regidora de Ciutat Vella hagi decidit aparcar el Pla Especial de la Rambla?

Ho visc amb molta preocupació. Feia molts anys que ho reivindicàvem. Amb el Pla d’Usos només es resol una part. La Rambla no té espai i el Pla Especial aportava solucions que representen un salt qualitatiu de la Rambla.

Què ha respost la regidora a aquestes demandes?

Encara estem esperant la resposta de la regidora per saber per què s’ha encallat el Pla Especial. El pla va tenir el procés participatiu més gran que hi ha hagut en aquesta ciutat. S’han consultat 189 entitats de Barcelona i no entenem quin és el procés participatiu que es vol fer i quins són els motius per encallar-ho. Entenem que no estiguin a favor del que va aprovar l’anterior govern, però no que encallin sine die l’aprovació del pla amb aquesta excusa.

I què farà Amics de la Rambla en aquest sentit?

Fins ara ho hem fet amb diàleg amb govern i oposició. El silenci d’ara no ajuda a arribar a cap consens. Estem estudiant quines actuacions emprendrem. Des d’accions de recorregut polític fins a jurídic. No sé si no han tingut temps, si no tenen una idea clara de quina és la seva posició... O si és que en els processos participatius, si no porten ells la iniciativa, no els donen per bons.

¿Els problemes que té la Rambla són més greus ara o fa uns anys?

Tot i que la Rambla de nit continua sent un repte pendent, és més segura la Rambla d’avui que la de fa 25 anys. Ara bé, hem empitjorat en tot el que tingui a veure amb la desertització dels veïns o amb la monopolització comercial. Ara tenim una Rambla menys diversa comercialment i amb menys veïns que hi viuen. Els veïns no marxen per un problema d’especulació immobiliària, marxen perquè no s’hi pot viure. El passeig és cada vegada més un parc temàtic i cada vegada menys un lloc habitable.

¿Limitar els grups turístics a la Boqueria ha sigut una solució suficient?

Ha sigut un pedaç transitori. El gran debat que cal engegar és què fem per salvar el mercat. Cal que aconseguim que tenir parada a la Boqueria sigui negoci i que el mercat no s’acabi convertint en un espai de begudes dirigit només al turisme, perquè el turisme tampoc hi aniria.

stats