Suplements 20/04/2017

Una atractiva exposició itinerant fa difusió del campisme i la seva història a les comarques gironines

La mostra dona a conèixer els pioners dels càmpings gironins i els atractius d’aquesta filosofia de vacances

Gerard Bagué
3 min
Una atractiva exposició itinerant fa difusió del campisme i la seva història a les comarques gironines

Les comarques gironines es poden enorgullir de tenir el càmping més antic encara funcionament i també l’associació de càmpings més antiga de l’estat espanyol. Per commemorar aquestes efemèrides i al mateix temps donar a conèixer la història i l’experiència del campisme, s’ha organitzat una atractiva exposició itinerant que s’inaugura al castell de Calonge de Sant Antoni de Calonge i que, després del seu pas per Barcelona, farà parada en 16 poblacions gironines. La mostra, de gran impacte visual, inclou més de 120 fotografies que permeten contemplar l’evolució del sector i les últimes innovacions, que han posat els càmpings gironins al màxim nivell europeu.

En la primera part es repassa l’entorn privilegiat de la Costa Brava i l’origen del campisme a les comarques gironines, que es pot fixar el 1953 a Palamós quan un grup de viatgers estrangers van demanar a l’empresari Juan Farré fer nit en uns terrenys que tenia al costat de casa seva a la Fosca. La mostra recull les iniciatives de preservació del medi ambient, en les quals els establiments gironins són pioners, i s’explica la filosofia de vida que fa que persones de poders adquisitius ben diversos escullin el càmping com a opció per a les seves vacances. La llibertat, la vida sana, el contacte amb la natura o la possibilitat de gaudir en tot moment de la família o els amics són elements bàsics de la seva decisió.

Els càmpings gironins són també un clúster turístic de gran magnitud i pes econòmic. Han evolucionat cap a grans parcs de vacances però sense perdre el seu caràcter original. Les instal·lacions s’han modernitzat i actualment disposen d’uns serveis que no tenen res a envejar a cap altre complex de vacances i que els han fet capdavanters al continent europeu.

Els càmpings gironins han sigut pioners a l’hora de fer promocions a Europa, des dels inicis en què els empresaris anaven amb els seus propis cotxes a promocionar els seus establiments a les fires europees fins a les modernes promocions actuals, en què el màrqueting i les xarxes socials tenen un paper més destacat.

L’Associació de Càmpings es va crear el 13 de maig del 1977 amb l’objectiu de vetllar per la qualitat dels serveis i per donar suport als seus associats. Lluís Roqué en va ser el primer president (1977-1980) i el van seguir Josep Serra (1980-1987) Jaume Genover (1987-2009), Josep Maria Pla (2009-2013) i Miquel Gotanegra (2013-2017).

Assemblees anuals

L’associació celebra assemblees anuals. Durant 25 anys es van celebrar al Càmping Valldaro de Platja d’Aro i actualment es fan en algun dels establiments associats. L’entitat va impulsar, el 2014, els premis Jaume Genover, que ja han rebut els empresaris Josep Suñé, Josep Lumbreras, Josep Albert Banús i Josep Manel Arraut. L’any 2013 també va posar en marxa la fira de referència del sector, el Girocamping, i va idear el Camping Experience, el primer pack d’experiències al voltant del món del càmping.

L’associació ha sigut guardonada amb el premi G! del Patronat de Turisme Costa Brava i compta amb 74 càmpings associats, amb unes 93.000 places. A la demarcació hi ha un total de 135.000 places, una xifra que situa el sector com la primera oferta turística reglada. Els càmpings generen 8,5 milions de pernoctacions a l’any, el 70% de les quals són de turistes estrangers, i és un dels sectors que creen més ocupació a l’estiu, uns 6.500 llocs de treball.

stats