El CosmoCaixa acull 'L'Àrtic es trenca'

Una mostra itinerant posa imatges a les xifres que diuen que el gel al pol Nord s'ha reduït un 18%

Ara
3 min
El CosmoCaixa acull 'L'Àrtic es trenca'

La superfície glaçada a l'Àrtic cada cop és menor. Els estudis més recents demostren que en els últims temps s'ha perdut una superfície equivalent al doble d'Espanya. En els últims vint-i-cint anys s'han perdut tres quartes parts de la capa de gel. Però és que, a més, el gruix mitjà d'aquest gel s'ha aprimat a la meitat. Davant d'aquesta situació, els experts alerten que, d'aquí una trentena d'anys, a l'estiu l'Àrtic es podria quedar sense gel. Ara, una exposició al CosmoCaixa, L'Àrtic es trenca , posa imatges a aquesta trista realitat. Andoni Canela, un dels fotògrafs de natura més prestigiosos, exposa les instantànies d'aquest impressionant territori. La mostra -una de les seves fotografies il·lustra la secció Mirades d'avui- recrea el gèlid ambient de l'Àrtic. El seu contingut s'estructura en quatre eixos temàtics: el clima àrtic, la vida en un ecosistema extrem, l'empremta humana i les llums del Nord.

Pensament crític

Les altes temperatures dels últims estius han accelerat el desglaç superficial de l'Àrtic. Les fractures d'icebergs fan del tot evidents els símptomes del procés de transformació d'una de les zones més sensibles de la Terra. Aquests canvis són causa, i alhora efecte, del canvi climàtic. Per això un dels objectius de la mostra és fomentar el pensament crític, segons els seus responsables, i donar a conèixer com influeixen arreu del planeta els canvis als pols.

El fotògraf Andoni Canela ha documentat aquest procés amb fotografies fetes a Groenlàndia, Alaska, el Canadà, Svalbard, Islàndia, Rússia i Lapònia. L'exposició presenta audiovisuals que expliquen què és una aurora boreal o l'efecte albedo (el percentatge de radiació que una superfície reflecteix respecte a la que rep) i també n'hi ha que són interactius i que, entre altres coses, mostren com es desfan els casquets polars i permeten observar el pèl d'un ós polar, líquens i plantes carnívores. D'altra banda, un conjunt de peces procedents de Nunavut, al Canadà, i del nord d'Alaska acosten el visitant a la vida i la cultura dels habitants d'aquesta zona del planeta. S'hi pot escoltar un conte inuit-iupik, del poble esquimal, i música sami.

Els secrets del gel

Les glaceres i els ecosistemes àrtics contenen la història del clima del planeta Terra. També són indicadors valuosos de les alteracions climàtiques que hi ha actualment.

A la mostra també s'hi explica quina és la diferència entre els tipus de gel existents -els icebergs, les glaceres i la banquisa-, així com el gran paper que tenen com a reguladors del clima del planeta. També s'hi poden contemplar les diferents formes dels cristalls de gel.

Aquest ecosistema tan dur acull una gran varietat d'éssers vius que han desenvolupat interessants estratègies per sobreviure-hi. Per suportar el fred, per caminar i per camuflar-se. Però amb el canvi climàtic algunes de les espècies més emblemàtiques d'aquest ecosistema podrien estar en perill. És el cas dels óssos polars, d'algunes aus migratòries que poden perdre les seves niuades i alguns vegetals com les molses i els líquens. Més de vint grups ètnics viuen al voltat de l'oceà Àrtic. A més de perillar l'ecosistema on viuen, i del qual viuen, el gel amaga grans tresors, com gas natural, petroli, carbó, ferro, níquel i or, que generen interessos i pressions de les multinacionals.

L'exposició també mostra, i explica a fons, un altre dels grans tresors d'aquest indret del planeta: les aurores boreals, que es produeixen quan partícules del sol arriben a l'atmosfera terrestre.

stats