EL LLENGUATGE DELS CLICS AMAGA LA LLAVOR DELS IDIOMES MODERNS

1 min

Segons un estudi publicat l'any passat a Science , darrere els clics de les llengües khoisan hi ha l'origen de les llengües modernes. Quentin Atkinson, antropòleg de la Universitat d'Auckland, a Nova Zelanda, parteix de la idea que la parla humana també té un origen únic i localitzat al centre i al sud de l'Àfrica. Per alguns dels seus col·legues, la idea és polèmica. Segons l'estudi, la comunicació verbal es va estendre i va evolucionar pel globus conjuntament amb les poblacions migratòries.

Atkinson va estudiar els fonemes (unitats de so) que diferencien les paraules i que actualment utilitzen 504 idiomes. Va descobrir que les llengües que contenen més fonemes d'aquests es parlen a l'Àfrica, mentre que les que en tenen menys es parlen a l'Amèrica del Sud i les illes tropicals del Pacífic. Aquest patró d'ús dels fonemes al món encara reforça més la idea que els primers humans es van expandir des d'Àfrica a altres regions. "La diversitat genètica i fenotípica humanes disminueixen amb la distància a l'Àfrica i això sustenta la hipòtesi d'un origen africà dels humans moderns", assenyala l'investigador. "Els estudis recents indiquen que un efecte similar pot donar-se en la cultura i el llenguatge dels humans", afegeix.

Cronològicament, doncs, l'origen dels llenguatges moderns és anterior a l'èxode des de l'Àfrica de fa entre 50.000 i 70.000 anys, segons Atkinson. N.Y.T.

stats