DE RERUM NATURA

Governar amb evidència científica o sense

Vladimir De Semir
2 min

Elionor Celeste, assessora sobre biomedicina i ciències forenses de l’Oficina de Política de Ciència i Tecnologia de la Casa Blanca (OSTP), va tuitar el 30 de juny: “ Science division out ”. Ella era l’última a abandonar, per decisió del president Donald Trump, aquest consell assessor que des de l’època de Richard Nixon ajudava els presidents dels Estats Units a prendre decisions basades en evidències científiques o a establir agendes de prioritats científiques i tecnològiques. Amb el president Barack Obama, aquesta divisió de ciències de la Casa Blanca tenia un personal estable de nou persones que coordinava un grup de fins a un centenar d’experts. Des de l’OSTP s’impulsaven i coordinaven importants programes en diferents àmbits científics, amb tres àrees prioritàries en l’últim mandat d’Obama: la biotecnologia, gestió de crisis tecnològiques i educació en ciències, tecnologia, matemàtiques i enginyeria.

“La impressió que això deixa és que Trump no està interessat en la ciència i que els assumptes científics són menyspreats a la Casa Blanca”, ha manifestat Vinton G. Cerf, científic computacional, considerat un dels pares d’internet i actual vicepresident de Google. “La disminució del personal científic i tecnològic a la Casa Blanca pot tenir conseqüències negatives a mitjà i llarg termini per a la investigació científica ”, ha declarat Cerf al diari The New York Times.

Aquí no tenim problemes. El govern de l’estat espanyol té un Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació. La realitat, però, és que aquest consell pràcticament viu en l’ostracisme. Tal com ha reconegut Carmen Vela, la secretària d’estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació, aquest òrgan no és consultat gairebé mai. Esclar que no cal: tots sabem que el president Rajoy té un cosí com a assessor...

stats