Melodies punyents i trencadores

2 min
MELODIES PUNYENTS I TRENCADORES

Hi ha músiques que, a més de no deixar indiferent l'ànima, poden ser especialment punyents i complicades per a l'anatomia humana.

Poca mà per a tantes tecles

En realitat, semblen fetes per éssers sobrenaturals. És el cas de les peces de piano de Rakhmàninov. El compositor era molt alt, feia 1,98 metres, i tenia unes mans immenses i extremament flexibles a causa d'una malaltia genètica, la síndrome de Marfan. Per això, obrint el palmell, podia arribar fins a 13 notes blanques, quan una mà normal oberta arriba a 8 o 9, com a màxim.

Les seves composicions, doncs, són fetes a mida del seu creador i, per això -especialment el seu concert número 3- són unes peces molt complicades, n'hi ha fins i tot que són gairebé impossibles de tocar.

Un altre exemple són algunes peces de Niccolo Paganini, que també patia aquesta malaltia. Un ballet de Stravinsky, Petruixka , també estaria en aquesta llista de melodies punyents per als que toquen el piano. És una partitura amb moltes octaves seguides que fa que molts pianistes es lesionin el canell.

Cordes trencadores

També hi ha músics que es lesionen en tocar valsos de Strauss. No perquè les notes siguin especialment difícils d'interpretar en l'instrument, sinó perquè són molt repetitives i els obliga a aixecar el colze i l'espatlla moltes vegades. Si a sobre el músic no hi està gaire acostumat, la lesió està gairebé assegurada.

Bufar i bufar

La meitat dels músics que toquen instruments de vent pateixen problemes als llavis. Pel fet de bufar massa fort, es pot acabar lesionant algun múscul del llavi. Com a conseqüència del sobreesforç ja no poden tensar bé el cantó de la cara afectat.

Es creu que ho va patir el trompetista de jazz Louis Armstrong, per això a aquesta lesió se l'anomena síndrome de Satchmo (nom amb què també era conegut). "És un múscul molt fràgil, amb un mil·límetre de gruix en repòs i tres en contracció. No està pensat per als esforços que requereix tocar un instrument de vent i això pot provocar inflamació, fatiga, dolor i, fins i tot, la ruptura del múscul", diu el metge especialista en músics Jaume Rosset.

stats