Mas-Colell, nou president del BIST

L’institut s’ubicarà al recinte de l’Escola d’Enginyers

M.l.f.
2 min

Andreu Mas-Colell acaba d’assumir la presidència del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), una iniciativa científica conjunta interdisciplinària de sis dels principals centres de recerca catalans. Mas-Colell és catedràtic d’economia a la Universitat Pompeu Fabra. El seu últim càrrec ha sigut a la Generalitat com a conseller d’Economia i Universitats. Entre el 2000 i el 2003 va ser conseller d’Universitats i va jugar un paper fonamental en l’impuls i la creació del model de recerca català. Es manté com a vicepresident Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària La Caixa. El BIST s’ubicarà al recinte de l’Escola Industrial a l’edifici del carrer Comte Borrell, gràcies a un acord de la Diputació de Barcelona que vol convertir aquest espai en un clúster de recerca. L’Escola d’Enginyers de Barcelona s’ha traslladat al nou Campus Diagonal Besòs de la UPC. En aquest nou entorn, el BIST se sumarà a una àrea on ja hi ha l’Hospital Clínic i l’Idibaps, entre altres institucions vinculades a la recerca.

Des de l’inici de la seva activitat, l’últim trimestre del 2015, el BIST s’ha posicionat com la cinquena institució europea de recerca -excloent centres universitaris- en nombre d’ ERC grants, ajuts d’excel·lència del Consell Europeu de Recerca (ERC en les seves sigles en anglès). Els sis centres integrants n’han rebut 61 des de l’inici del programa, més d’un 1% del total europeu. Pel que fa a l’índex de publicacions, els centres que integren el BIST han publicat un total de 280 articles durant l’any 2016 -de l’1 de gener al 15 de juny-, dels quals més del 91% s’han publicat en les revistes de referència de les seves respectives categories temàtiques.

El BIST vol multiplicar l’impacte d’aquests centres i promoure la projecció internacional i accions de recerca interdisciplinària. “El BIST aplega una comunitat científica de primer ordre i té un enorme potencial, que reforça les altres iniciatives científiques existents. A més, està en un entorn immillorable per atreure i formar científics d’arreu del món”, explica Mas-Colell.

stats