Més salut per als nadons africans i les seves mares

M.l.f.
3 min
"Una dona embarassada amb un nen  a l'esquena i  una altra mare.  Són al mercat"

Al'Àfrica, una de cada tres mares ha passat per l'amarga experiència de perdre el seu nadó. Per protegir-se emocionalment, moltes no els posen nom fins que no passen les primeres setmanes de vida, per afeblir l'impacte que té la seva mort. Es calcula que cada any 4 milions de nens no viuen més de quatre setmanes i la majoria neixen a l'Àfrica. Un 26% moren per infeccions que els causen diarrees o pneumònia, sense tenir accés a antibiòtics. Un percentatge similar moren per asfíxia, perquè hi ha problemes en el part i la criatura no pot sortir. "Molts d'aquests nadons moren sense certificat de naixement ni de mort", diu Joy Lawn, codirectora d'un informe de Safe the Children que assenyala un increment dels naixements prematurs, especialment a l'Àfrica.

Comptar amb atenció hospitalària seria la solució. Però, ara per ara, la majoria de mares viuen a hores, fins i tot dies, d'algun centre de salut. "A l'Àfrica, uns 60 milions de parts són extrahospitalaris", explica Quique Bassat, pediatra i investigador d'ISGlobal. Les llevadores atenen els naixements, són dones sense formació que apliquen la saviesa popular amb més o menys encert i, gairebé sempre, sense mitjans. També hi ha moltes dones que pareixen soles, acompanyades per la família, la mare o alguna veïna.

Petites mesures, grans canvis

Segons l'informe de l'OMS i Safe the Children, hi ha mesures bàsiques, econòmiques i comprovades d'atenció als prematurs que podrien salvar almenys tres quartes parts dels que actualment moren als països en desenvolupament. Es tractaria de formar les llevadores locals i de dotar-les d'uns mitjans mínims. L'informe parla de facilitar injeccions d'esteroides prenatals a les mares en part prematur, que tenen un cost d'un dòlar, ajuden a desenvolupar els pulmons immadurs del fetus i prevenen problemes respiratoris. També de distribuir crema antisèptica per evitar la infecció del cordó umbilical i antibiòtics per prevenir i combatre infeccions.

Aquestes mesures donen bons resultats. Així ho demostra un projecte pilot realitzat a Zàmbia, a Lufwanyama, una zona rural on per trobar un hospital per rebre atenció cal caminar unes set hores. Allà la majoria de parts són a casa i si compten amb alguna atenció la proporcionen les llevadores, dones de la comunitat amb certa experiència però sense formació. Ensenyant a aquestes dones algunes petites mesures han aconseguit reduir en un 45% la mortalitat neonatal, segons expliquen investigadors nord-americans en un estudi publicat al British Medical Journal (BMJ) . També els han ensenyat tècniques de reanimació en cas d'asfíxia i els han facilitat un antibiòtic, amoxicil·lina, per tractar les infeccions bacterianes més comunes. "Són projectes pilot que estan donant alguns bons resultats, però el que es fa als hospitals en aquests casos és administrar l'antibiòtic per via intravenosa", explica Bassat.

Lluita contra les infeccions

Al centre de Moçambic on treballa Bassat també s'investiga per obtenir la que segurament serà la primera vacuna contra la malària i per detectar quins són els bacteris que més afecten els nounats. Esperen poder fer tests i desenvolupar noves vacunes. A Occident, moltes d'aquestes malalties no maten i per això no són necessàries les vacunes. Per exemple, en els controls periòdics que segueixen les embarassades, també es fan tests per detectar l'estreptococ tipus B, que és a l'aparell digestiu i pot colonitzar la vagina fins a infectar el nadó. Amb un simple antibiòtic es cura ràpidament. A l'Àfrica, mata molts nadons i seria convenient aconseguir una vacuna per immunitzar la mare transmissora.

En el cas dels naixements prematurs, provocats sovint per infeccions que pateix la dona, com la sífilis i la malària, mantenir la temperatura del cos del nadó és fonamental. "Una de les mesures més fàcils i eficaces del món és aplicar el mètode cangur, que el nadó estigui cos amb cos amb la mare almenys 18 hores al dia. En aquests països és més eficaç que estar en un ambient hospitalari amb incubadores mal vigilades", explica Bassat, segons ha pogut veure amb la seva pròpia experiència.

El més eficaç, però, seria ajudar a aconseguir que tots els embarassos es poguessin tirar endavant, fent un seguiment. La falta de control repercuteix també en la salut de la mare. Molts nadons queden orfes. A l'Àfrica cada any moren en el part unes 310.000 dones, per causes que en un entorn com el nostre no suposarien cap problema. Una tercera part de les mares moren dessagnades, per hemorràgies que amb tècniques senzilles es tallarien. La segona causa de mort és la hipertensió (un 18%) i, a continuació, les infeccions.

stats