Els científics també són fans de Dylan

Uns 700 estudis científics fan referència a cançons del Nobel

Mònica L. Ferrado
3 min
Científics del Karolinska Institutet que es declaren fans de Dylan i que han introduït frases seves als seus articles científics.

El nou premi Nobel de literatura, Bob Dylan, no tan sols ha sigut un referent per a molts músics i literats. També ha influenciat els científics. Un grup d’investigadors del Karolinska Institutet, centre de recerca suec que allotja l’assemblea dels premis Nobel, ha trobat més de 727 referències a la seva música en articles científics, sobretot als títols. Un dels més recents és l’estudi publicat per científics de la Universitat de Wageningen, a Holanda, en què han agafat com a referent el títol de la cançó The times they are a- changin’ per titular el seu estudi, The CRISPRs, they are a-changin’: how prokaryotes generate adaptive immunity. Un altre exemple prové del camp de l’astrofísica i està lligat a un referent ben clar, Blowin’ in the wind: Both negative and positive feedback in an obscured high-z quasar, firmat per investigadors d’un centre italià, l’Osservatorio Astrofisico di Arcetri, a Florència.

Els primers que van encetar aquesta tradició van ser precisament un parell de científics del mateix Karolinska. El 1997 la revista Nature va publicar un estudi titulat Nitric oxide and inflammation: The answer is blowing in the wind, firmat per dos investigadors d’aquest prestigiós centre, Jon Lundberg i Eddie Weitzberg, que en una entrevista a The Guardian es confessen fans de Dylan. Aleshores, fa gairebé vint anys, quan eren joves i començaven a publicar els resultats de la seva recerca, van fer una aposta: volien colar frases de Dylan a tants articles científics com poguessin. I han fet escola en altres científics del Karolinska Institutet. En un estudi científic sobre la regulació epigenètica de les cèl·lules mare involucrades en el cervell, que parla de les petites molècules que empaqueten l’ADN, les histones, titulen: Like a rolling histone.

Dylan i la meteorologia

D’altra banda, un equip de científics britànics de la Universitat de Southampton han investigat la influència del clima en les cançons, segons informa l’agència SINC. Han trobat que Dylan és un dels compositors amb més al·lusions a la pluja, el temps meteorològic i el vent. I no tan sols es refereixen a Blowin’ in the wind. Els investigadors han identificat 163 cançons del nou premi Nobel de literatura que tracten sobre aquests temes. “Estàvem en una reunió sobre canvi climàtic i com a eina per trencar el gel ens van demanar crear una llista de cançons amb temes sobre meteorologia de diferents grups. Ens les vam arreglar per aconseguir-ne 150, però després vam continuar buscant i no fèiem més que trobar-ne més i més!”, explica a SINC Sally Brown, autora principal de l’estudi que publica la revista Weather.

Els investigadors han fet extensiva la seva recerca a altres grups. Els Beatles, per exemple, parlen sovint sobre el temps. La cançó Here comes the sun (Abbey Road, 1969) està inspirada en un dia especialment assolellat de primavera en el qual George Harrison va sortir d’una reunió després d’un hivern llarg i fred. Els científics han revisat els registres meteorològics i han comprovat que el mes de març d’aquell any va ser molt fred i el va seguir un mes d’abril especialment assolellat. També la banda Blur va utilitzar el butlletí meteorològic de la ràdio britànica com a inspiració per compondre la cançó This is a low. El pioner de la música electrònica Thomas Dolby també ha utilitzat fenòmens meteorològics.

stats