Criatures 06/02/2016

Paraules que emocionen

Més de 4.000 persones assisteixen a Barcelona al Flic Festival, al CCCB i al Macba, per gaudir de la literatura i les arts

Paloma A. Usó
4 min
Paraules Que emocionen

Ha sigut un cap de setmana ple de paraules que emocionen, especialment quan s’han unit a altres arts. En la seva 6a edició el festival Flic s’ha consolidat a Barcelona com a l’epicentre de la literatura infantil i familiar als espais del CCCB i del Macba i ha aplegat més de 4.000 persones en un dia i mig de programació. La majoria dels assistents eren avis, pares i criatures de totes les edats, amb ganes de passar-ho bé i descobrir els tresors ocults plens de valuoses lletres i creativitat.

Aquest festival ha augmentat la seva participació respecte a l’any passat i ha batut el rècord dels 8.871 assistents en les activitats organitzades des del 20 de desembre del 2015: la Festa de la Literatura per a Famílies (4.125), el Cicle de Cinema Familiar (1.989), el Flic Escolar (2.328), el Network Flic d’Escoles d’Il·lustració (229); i el programa Cap nen sense cultura ha beneficiat 200 infants de famílies amb pocs recursos.

La directora del Flic Festival, Magalí Homs, es mostra molt satisfeta de la participació d’aquesta edició. Explica que “les propostes amb més demanda durant el cap de setmana passat han sigut Hamaques que il·lustren, en què els nens, penjats d’unes hamaques de tela, pintaven en uns grans fulls que tenien a sota; els contes amb el japonès Yoshihira Hioki; els 100.000 passages ; el Pòquer literari amb els escriptors Anna Manso, Màrius Serra i Bel Olid, i El concert de les paraules, amb el poeta Josep Pedrals al capdavant d’una instal·lació interactiva d’il·lustració amb la veu.

Homs té clar que el Flic s’ha consolidat com un referent entre els amants de la literatura “gràcies a una programació d’alt nivell i una aposta clara per la innovació i l’experimentació en els diversos formats, a més de la complicitat d’un públic entregat i en total sintonia amb la filosofia del festival”.

La Joana Rius n’és un bon exemple. Hi ha anat dissabte amb els seus dos fills, Joan i Dídac. Destaca “l’ambient relaxat que s’hi respira i la bona organització, que té molt en compte les necessitats dels nens, un fet fonamental per als que ens agrada portar els fills a tot arreu”. Aquesta mare assegura que amb els espectacles que van veure “es pot viure la literatura d’una altra manera, amb molta alegria. Ajuda els nens a entrar en la lectura des de diferents disciplines, com l’art o la música, i sempre d’una manera divertida”. Uns altres pares, l’Alba i el Guillem, van acompanyats dels seus fills de 8 i 6 anys. Han baixat expressament d’Osona per visitar el festival. “El vam descobrir fa dos anys i ens va encantar. Des de llavors no ens n’hem perdut cap edició perquè és una gran oportunitat per conèixer tota mena de contes i històries d’arreu del món i de gaudir de molta creativitat i un bon disseny. Els nens s’ho passen molt bé i nosaltres també”, asseguren feliços. Han aprofitat el dia per fer una mica de turisme pel casc antic de Barcelona, escenari de moltes joies literàries.

Per a tots els públics

El Flic és un festival per a tots els públics. Un exemple clar és l’espectacle de Roser Ros Peuitoc, amb ple absolut en totes les sessions i una de les propostes més aclamades per les famílies amb infants de 0 a 3 anys. També ha destacat l’Espai Kit i La impressora humana, amb il·lustradors que participaven al Network Flic d’Escoles d’Il·lustració i alumnes de les Escoles d’Escriptura. Un altre dels plats forts ha sigut l’estrena a Barcelona d’ El silenci d’Hamelin amb Farrés Brothers i Cia, i el nou format Explica’m una pel·li, amb el periodista Roger de Gràcia.

Taller de periodisme

La redactora de la secció de Cultura de l’ARA Sílvia Marimon ha coordinat un taller de periodisme per a un grup d’infants curiosos i amb moltes ganes d’obtenir respostes. Equipats amb un bloc de notes, bolígrafs i càmeres de fotos, l’Aina, de 7 anys, i la Jana, de 10, han tingut l’oportunitat de fer de periodistes. Han fet una ruta pel CCCB per conèixer els gustos dels assistents i tastar l’ambient i les activitats que s’hi couen.

Marimon els ha ensenyat que “un periodista sempre ha de preguntar i ha de conèixer totes les versions del que passa”. Les nenes, molt engrescades, han interrogat els il·lustradors sobre què els agrada dibuixar, els organitzadors sobre com funciona un tangram gegant... L’Aina ha reconegut que “si fos periodista, ho seria de teatre, ja que m’encanta”. A la Jana el que més li ha agradat del Flic ha sigut La impressora humana. “Molt impressionant”, va dir. e

Network Flic d’Escoles d’Il·lustració

El Network és una xarxa que ofereix a les escoles participants un marc de treball per a la professionalització dels alumnes, així com una vinculació amb un projecte exigent que promou productes culturals innovadors, a través de les arts, per a un públic familiar i professional. En aquesta edició, el Network ha comptat amb la participació de 229 alumnes de 8 escoles d’il·lustració de l’estat espanyol. Enguany, el suport per il·lustrar eren unes vambes Victoria i, d’entre les propostes rebudes, un jurat professional n’ha seleccionat 37 que configuren l’exposició Geografías de cordón i que es pot veure en el Flic Festival, Festa de la Literatura per Famílies (Barcelona), el Flic Festival Madrid (5, 12 i 13 de febrer) i en la Jornada Flic Professional (Barcelona, 18, 19 i 20 de febrer). Finalitzada la programació del Flic, durant un any serà itinerant i voltarà per tot l’Estat.

Recursos per a les escoles

Un altre dels objectius del Flic Festival és oferir recursos als centres escolars per promoure la literatura i el foment de les arts entre els més petits. Per aquest motiu, aquest any ha presentat una proposta per a les diverses etapes curriculars.

Així, per a l’etapa d’infantil han proposat Peuitoc, amb Roser Ros; per a primària, El silenci d’Hamelin, amb Farrés Brothers i Cia. i El concert de les paraules, amb Tantàgora; i per als cursos de secundària, Explica’m una pel·li, amb Roger de Gràcia.

En aquesta sisena edició del festival, un total de 2.328 alumnes d’escoles i instituts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’han acostat fins al CCCB per gaudir de la programació del Flic Festival per al públic escolar.

stats