Suplements 23/10/2016

La cuinera del fajol, Fina Puigdevall

El fajol, un dels aliments recuperats a la Garrotxa, ha passat de la cuina popular a ser valorat per la Guia Michelin

T.g.
1 min
Grans del fajol. ALBA DANÉS

El fajol és un dels aliments recuperats a la Garrotxa. Cuineres com la Fina Puigdevall han fet que l’aliment hagi aixecat el vol i hagi passat de la cuina popular i festiva a la cuina valorada per la Guia Michelin. “A la Garrotxa també l’ha defensat molt la Carme del mas La Rovira de Batet”, diu Puigdevall.

Per aconseguir-ho, Puigdevall va tenir clar que l’havien de conrear ells mateixos. A la vall de Bianya en planten cada any pels volts de la Mare de Déu del Carme, i el seguen a mitjans d’octubre. Amb la producció segada, el fajol entra a la cuina del restaurant Les Cols, on elaboren el brou fumat amb espagueti de fajol.

“El fajol era un àpat de postguerra, que la població menjava com a plat únic, com a farinetes; i que per la Fira de Sant Lluc d’Olot s’havia mantingut com a postres, perquè les farinetes es menjaven amb sucre”.

La xef del restaurant Les Cols, a part de mantenir el fajol en mil i una preparacions a la carta, també el difon en congressos i fires de gastronomia. En el Dia Mundial del Turisme, que va tenir lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el plat que hi va cuinar, i que el públic va poder tastar va ser justament el brou fumat amb espaguetis de fajol, que va cuinar allà mateix.

stats