Diumenge 23/10/2016

Mostrar la bellesa, denunciar l'amenaça

Dues exposicions, a Lloret de Mar i a Barcelona, recullen les millors imatges, tant de conservació com de denúncia, del concurs internacional de fotografia de natura MontPhoto, que enguany arriba a la 20a edició

Belén Ginart
5 min
Mostrar la bellesa, denunciar l’amenaça

Muntanyes enceses de vermell i taronja per la fúria d’un volcà; envoltades de núvols; travessades pel fuet colorista de l’arc de Sant Martí. Flors amb pètals gegants de vellut; llúdrigues sota l’aigua; lluites entre aus rapinyaires i guineus per defensar un menjar escàs; micos esclavitzats en espectacles de carrer; peixos atrapats en xarxes abandonades; óssos famolencs.

'Quan la fotografia és l'excusa', l'article de Xavier Hita

La natura en tota la seva majestuositat i l’entorn víctima de la degradació per culpa de l’abús o la ignorància de l’home es troben cara a cara en els milers d’imatges presentades al concurs internacional de fotografia MontPhoto, que enguany ha arribat a la 20a edició. Una exposició organitzada a la Biblioteca de Lloret de Mar (Casa de Cultura) mostra fins al 29 d’octubre les guanyadores d’aquesta convocatòria. I el Museu Blau de Barcelona presenta una retrospectiva de les fotografies premiades en les últimes edicions, que es podrà visitar fins al 29 de gener.

'Otter training', de Robert M. Lehmann (premi d'honor)

Dues dècades després de la seva primera edició, MontPhoto és avui un concurs de referència mundial entre els fotògrafs de natura. I també és l’epicentre d’un festival que els serveix de punt de trobada, i que va néixer com a evolució natural del premi: conferències, tallers, exposicions i activitats diverses al voltant d’una disciplina fotogràfica molt arrelada i amb entitat pròpia. El festival MontPhoto va comptar enguany amb més de 1.200 assistents i la complicitat de les principals entitats vinculades a la fotografia i la natura tant de Catalunya com de fora, entre les quals l’Associació Espanyola de Fotògrafs de Natura (Aefona), la Federació Catalana de Fotografia, la Confederació Espanyola de Fotografia, la International Federation of Wildlife and Nature Photography, la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura o l’organització WWF. Tot un èxit per a una iniciativa que va néixer modestament a Lloret de Mar i que ha estès la seva projecció al món sense abandonar les seves arrels.

'Askatasuna maite dugulako', d'Aitor Gonzalez

“La idea del concurs va sortir del Centre Excursionista de Lloret de Mar -explica Paco Membrives, fundador i president de MontPhoto-. Ens agradava documentar les activitats que fèiem, i se’ns va acudir organitzar un premi obert a altres aficionats a la fotografia de natura”. Al començament s’hi presentaven sobretot el que Membrives anomena “aficionats avançats”. Avui són molts els professionals consagrats a aquesta branca de la imatge que opten al premi. Membrives creu que això es deu a la necessitat d’aconseguir noves finestres de visibilitat per a la seva feina. La desaparició de revistes especialitzades, el desinterès editorial i l’escassetat de llibres sobre la matèria, la reducció de l’espai que hi dediquen els mitjans de comunicació i l’empitjorament de les condicions laborals per culpa, en part, de la crisi econòmica són factors que conflueixen en aquesta revalorització del concurs entre els professionals. “Aquest deteriorament de la situació del fotògraf de natura és especialment greu a l’estat espanyol. Per això moltes vegades trobem que els grans especialistes d’aquí viuen i treballen fora”, destaca Membrives.

'Giants', de Caba Daróczi

A l’edició d’enguany s’hi han presentat prop de 10.000 fotografies de 800 autors diferents, procedents de més de 60 països. “La meitat de la participació és internacional -explica Mònica Busquets, directora del concurs-. Hi ha fotògrafs de la Xina, els Estats Units, Sud-àfrica, Rússia, Austràlia...” De les dues categories inicials dels premis, muntanya i natura, s’ha passat a les 11 actuals (com muntanya, activitat de muntanya, animals, paisatge, món vegetal, món subaquàtic i art en la natura), a més de diversos premis especials: la beca MontPhoto-WWF i els premis joves.

Mostrar la bellesa, denunciar l’amenaça

Tant Busquets com Membrives remarquen l’accent que el certamen ha anat posant els últims anys en la importància de la sensibilització mediambiental. La denúncia i la conscienciació ecològica són dues categories pròpies dels guardons, i durant el festival s’organitzen nombroses activitats encaminades a la preservació de la natura, des de xerrades fins a sortides. “Els fotògrafs cada vegada estan més compromesos”, assegura Membrives, perquè el fet de gaudir de la bellesa de l’entorn els fa especialment sensibles a la seva vulnerabilitat i a la seva problemàtica. “De la mateixa manera que el concurs ha anat creixent, el festival s’ha fet gran. Hi ve molta gent però no s’ha perdut la proximitat i la condició de punt de trobada. I entre altres coses, els fotògrafs l’aprofiten per fer-se recomanacions i per denunciar pràctiques poc respectuoses”, explica Membrives.

'Bearspray', de Meril Darees

En la seva vintena edició, el concurs MontPhoto ha atorgat enguany una beca patrocinada per WWF a un projecte fotogràfic orientat també a la conscienciació. La beca, amb una dotació de 6.000 euros més la producció d’una exposició del treball resultant, ha recaigut en un projecte documental de Christine Sonvilla, Marc Graf i Robert Haasmann sobre el tracte que es dispensa a l’ós bru a l’Europa central, especialment a Eslovènia i Àustria, dos països amb polítiques diametralment oposades en relació amb els grans depredadors en llibertat.

Una escola per canalitzar l'afició

A més del concurs i el festival, MontPhoto va crear fa uns anys també una escola de fotografia; inicialment oferia una formació de caràcter generalista, però en els últims temps s’ha especialitzat en les particularitats de la imatge de natura. Des de l’escola s’organitzen periòdicament cursos i tallers monogràfics que s’imparteixen en diferents espais de Catalunya (centres cívics, espais culturals). La intenció és ajudar els aficionats a millorar la tècnica i afavorir també el relleu generacional, un aspecte que es té molt en compte en el disseny de la programació del festival, amb espais específics per als fotògrafs més joves.

'Tre cime di Lavaredo', de Samuel Pradetto

Des de MontPhoto -actualment treballen 15 persones en l’organització del festival, totes voluntàries- s’organitzen i donen suport també a iniciatives locals tant de fotografia com de sensibilització mediambiental. La més ambiciosa s’està dissenyant ara per poder-la portar a terme a partir del curs vinent en escoles de primària de Lloret de Mar, i consisteix en un projecte fet en col·laboració amb pedagogs i educadors mediambientals per fer servir la imatge per mostrar als escolars la diversitat de la natura. Una altra iniciativa destacada de MontPhoto és la col·laboració amb la biblioteca de Lloret, que ofereix en préstec fotografies de natura per difondre-les entre el públic general.

stats