EN BREU
Diumenge 14/09/2014

Sabies que...

La Terra pertany al supercúmul de galàxies Liniakea... i altres curiositats

2 min

La Terra pertany al supercúmul de galàxies de Liniakea

Els astrònoms acaben de descriure per primera vegada la xarxa de galàxies que inclou la Via Làctia. Fins ara la nostra adreça còsmica era la següent: Terra, Sistema Solar, Via Làctia i Univers. A partir d’ara, però, caldrà afegir-hi el nom de Laniakea (que en hawaià vol dir cel immens ), un supercúmul de 100.000 galàxies entre les quals hi ha la nostra i en què la Terra no és més que una petita bola. Les galàxies tendeixen a reunir-se en grups, que al seu torn es mouen en grans xarxes anomenades supercúmuls. Un dels reptes del projecte ha sigut identificar el contorn de la Via Làctia al supercúmul de Laniakea, que és una gran xarxa de galàxies veïnes amb un diàmetre d’uns 500 milions d’anys llum i amb uns 100.000 bilions d’estrelles. En aquest context de xifres exorbitants, la Via Làctia seria com una petita parcel·la, amb 200.000 milions d’estrelles i 100.000 anys llum de diàmetre. És a dir, vista en context, en el mapa virtual que han fet els investigadors, la nostra galàxia passa completament desapercebuda. La recerca, publicada a Nature, l’ha liderat un equip d’investigadors encapçalat per l’astrònom Brent Tully, de la Universitat de Hawaii (EUA).

Màxim històric en gasos d'efecte hivernacle

Segons dades de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), entre el 1990 i el 2013 el forçament radioactiu -que provoca un efecte d’escalfament en el clima- va experimentar un increment del 34% a causa dels gasos d’efecte hivernacle de llarga durada, com el diòxid de carboni (CO), el metà (CH) i l’òxid nitrós (NO). El 2013 la concentració de CO a l’atmosfera va arribar al 142% del nivell de l’era preindustrial (abans de 1750), el de metà al 253% i el d’òxid nitrós al 121%. Igualment, les observacions de la xarxa de la Vigilància de l’Atmosfera Global (VAG) de l’OMM van revelar que els nivells de CO havien augmentat més entre el 2012 i el 2013 que durant qualsevol altre any des del 1984. Dades preliminars apunten que aquest augment possiblement es produeix perquè la biosfera de la Terra va perdent capacitat d’absorbir CO quan augmenten, justament, les emissions d’aquest gas.

La complexitat de la vida en imatges, al Palau Robert

Fins al 12 d'octubre el Palau Robert acull l’exposició Tree of life. La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l’organisme viu, amb imatges del treball científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG). L’objectiu és compartir no només la recerca que es fa al centre sinó també la bellesa i la singularitat d’aquestes imatges, i els paral·lelismes que s’estableixen entre l’art i la ciència.

stats