31/10/2015

Skynet: Terminator es postula per al nobel de la pau

4 min
Skynet: Terminator  es postula per al nobel de la pau

REPASSANT L’HEMEROTECA PER ESCRIURE AQUEST ARTICLE DELS DIUMENGES, m’he trobat que Europa va rebre el premi Nobel de la pau l’any 2012. Se’n recorden? El temps passa realment com una piconadora. La història moderna té poques contemplacions amb la memòria. Però encara que sembli estrany, això va ser realment el que va passar. No es tracta de cap error o deliri virtual: Europa va rebre el premi Nobel de la pau l’any 2012; és a dir, fa només tres anys.

El motiu? La seva “contribució a la promoció de la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans”, durant més de sis dècades. Quan es va celebrar la reunió de les illes Açores -amb Blair, Aznar i Bush somrients abans de la batalla-, d’aquestes sis dècades premiades encara ens en quedava una per viure. ¿Va ser també aquella reunió de les Açores un símbol de la idea que els europeus tenim de la pau abocats com estàvem a la guerra?

De moment, Tony Blair ja veu a venir el pes de l’hemeroteca. El pes de la memòria dels morts caient sobre el seu cap privilegiat, un cap notable de prima donna de l’oratòria florida i de l’engany ensucrat dels firaires educats a les millors escoles. Ja veu com se li poden començar a rebentar les costures de les butxaques plenes de dinerons guanyats assessorant aquí i allà. Ja sent el soroll dels trons que anuncien el càstig de la justícia terrícola en forma d’un informe sobre les seves mentides -una investigació que, tal com explicava en aquest diari Marta Rodríguez, ha costat 14 milions d’euros-. Blair, doncs, a punt de ser desemmascarat, ha començat a reconèixer errors i entonar tímids mea culpa, escopint, esclar, sobre els serveis d’intel·ligència, que és la manera més antiga de la història de la humanitat que tenen els caps d’estat d’espolsar-se els errors i les responsabilitats. Potser per això mateix, ara de l’espionatge se’n diu intel·ligència : perquè deu ser allà, a les clavegueres del poder, on hi ha la intel·ligència dels caps de suro que manen, simples pinxos a la cuina de la gran política. Molt més ben remunerats quan es retiren que quan tenen un càrrec públic, cosa que explica perfectament quina és, en realitat, la seva vocació de servei a la societat i quina la mà que han après a llepar per assegurar-se un futur impossible si et dediques a treballar.

De moment, Aznar encara no ha piulat. Però Aznar ho té una mica millor, ja que els seus amics continuen controlant el poder i es fa difícil pensar que la justícia se n’ocupi. Potser després de les eleccions de desembre es podria començar a moure alguna cosa...

En tot cas, aquest no és exactament l’assumpte que m’havia portat a revisar l’hemeroteca, encara que hi té relació perquè també es tracta d’una notícia sobre les noves guerres i el cervell tecnològic que les dirigeix.

Gràcies als documents fets públics per Edward Snowden, la revista independent The Intercept ha donat a conèixer el programa Skynet, de la NSA, l’agència de seguretat nord-americana, destinat a assenyalar presumptes terroristes per convertir-los en objectius a assassinar -execucions sumàries fora de la llei- servint-se d’armes disparades pels avions no tripulats, drons-. Skynet, i aquí tenim una prova més dels cervells que s’ocupen avui dels fets de la guerra, és un nom agafat del programa informàtic de la pel·lícula Terminator, on una màquina dirigeix l’arsenal dels Estats Units, imposant-se al control dels humans.

L’Skynet de la història real, és a dir, el programa que utilitza la NSA per perseguir i eliminar els terroristes, treballa a partir de les dades de les companyies de telefonia mòbil. Segons els científics, la seva capacitat per classificar i combinar les dades rebudes és extraordinària. Per exemple, si agafem la població del Pakistan, on viuen 188 milions d’habitants, i el programa Skynet treballa sense pausa, segons la NSA, Skynet és capaç d’assenyalar el 50% de terroristes actius. I dins d’aquest 50% només es comet un mínim error del 0’008%. Aquest mínim error, però, vol dir que unes 15.000 persones podrien ser confoses com a terroristes i, possiblement, eliminades. Són els anomenats danys col·laterals. Víctimes sobre les quals no es dóna cap informació oficial, ja que la guerra dels drons no informa dels seus combats. Enquestes independents, però, asseguren que, els últims anys, entre 2.500 i 4.000 persones han sigut executades pels drons. El 22% eren civils no combatents (inclosos els nens), el 76% no responen a cap categoria precisa i només l’l,5 % eren activistes coneguts.

La capacitat que té Skynet es veu que és un èxit tan gran de les matemàtiques i de la informàtica -de la intel·ligència!- que els militars no dissimulen el seu entusiasme. Sort en tenim dels Snowden, dels traïdors, capaços d’oferir-nos una classificació dels cretins. La informació que han fet pública ens permet discernir entre el que diuen els titelles en el teatret de la política i el que maquinen els titellaires des de les clavegueres del poder. A veure quan donen el Nobel de la pau a Snowden.

stats