Diumenge 21/06/2015

Els ximpanzés de les tres estrelles Michelin

Segons un estudi encapçalat per Felix Warneken, sembla que l’habilitat de cuinar i entendre els processos que implica no és exclusiva dels humans

Dani Arbós I Màrius Bellés
2 min

LA RELACIÓ ENTRE EL MÓN ANIMAL i la cuina no està limitada a filigranes creatives com el León come gamba. Segons un estudi encapçalat per Felix Warneken, de la Universitat de Yale, sembla que l’habilitat de cuinar i entendre els processos que implica no és exclusiva dels humans. En experiments amb els nostres parents més pròxims, els ximpanzés, en concret amb els del Santuari de Tchimpounga, a la República del Congo, van observar que prefereixen els aliments cuinats: quan als ximpanzés se’ls donava a triar entre una batata cuinada (escalfada, sense afegir-hi més ingredients) o crua, la majoria es decantaven clarament pel tubercle cuinat. I va ser llavors quan a aquests nous gurmets se’ls va voler convertir en xefs. Talment els anuncis de Teletienda, els van presentar dos dispositius: un que deixava intacta la batata i l’altre que la cuinava. Que una gran part dels primats comencessin a introduir cada batata que rebien al dispositiu de cocció demostrava clarament que entenien el concepte de transformació que suposa cuinar. Eren xefs! Havien nascut els primers Ferran Adrià i els germans Roca primats! I d’aquesta manera va començar una segona sèrie d’experiments, una mena de Master Ximpanxef, que va mostrar que els nous cuiners eren capaços de fer certs esforços a la recerca del plaer culinari. No només eren capaços de traslladar batates des de lluny, sinó que també podien arribar a esperar alguns minuts que aparegués el dispositiu de cocció, un fet extraordinari si tenim en compte que la capacitat d’autocontrol en els animals que posseeixen menjar és molt limitada. Aquests eren clarament els estrella Michelin dels ximpanzés. Aquest tipus d’experiments podrien explicar en quin moment i de quina manera va començar l’home a cuinar els aliments. Potser explicarà també la passió que genera la cuina. Si el pas següent és ensenyar els ximpanzés a fer una truita, aviat discutiran amb vehemència si la truita de batata va amb ceba o sense ceba. No serà tan fàcil, però, explicar com hem arribat a pagar vint euros per una amanida de formatge de cabra amb reducció de vinagre de Mòdena i que ens diguin que és “cuina d’autor”.

stats