ALIMENTACIÓ
Empreses 29/11/2015

‘Fitxar’ 400 ovelles per fer formatge ecològic

Betara pal·lia el dèficit de llet adquirint a Castella-la Manxa un ramat que l’any vinent portarà a la seva granja escola del Lluçanès

-elena Freixa
3 min
Ovelles

Els ramats sense estrès i alimentats a base de pastures no són la norma en el sector ramader, per això la llet que produeixen va molt buscada. De vaques que viuen en aquestes condicions a Catalunya se’n troben, però d’ovelles, fins ara, era missió impossible. Aquest dèficit de llet d’ovelles ecològiques és el que ha dut Betara, un petit fabricant del Lluçanès, a comprar el primer ramat de 400 ovelles per garantir la seva producció de formatge ecològic. Abans la llet per elaborar-lo els la subministrava un petit ramader de Guadalajara, però des que va plegar la producció va quedar interrompuda. “Aquest producte representa el 8% dels nostres ingressos, però aquest any no en fem perquè senzillament no tenim la matèria primera per elaborar-lo”, lamenta el director de Betara, Ramon Berengueras.

El problema de dèficit de la llet d’ovella ecològica quedarà resolt quan el ramat comenci a produir a partir de l’any que ve. La inversió en el projecte superarà els 100.000 euros, un esforç “gran” per a una empresa que factura 1,5 milions d’euros a l’any, explica el seu director. A banda de comprar el bestiar, que vindrà de Castella-la Manxa, també ha calgut condicionar l’espai. “Per a 400 ovelles ecològiques necessitem 30 hectàrees de bosc perquè pasturin”, explica l’empresari. La futura granja s’ubicarà en uns terrenys de propietat de Betara, al Lluçanès. La voluntat del director de Betara, mestre de professió, és que la futura granja estigui adaptada també per a visites escolars i serveixi per difondre la ramaderia ecològica i l’elaboració de formatge a partir d’aquests animals. “També hi volem donar un enfocament pedagògic, formar futurs ramaders i animar els joves a entrar en un sector que ara pateix l’abandonament”, sosté.

no és el primer cop que l’empresa ha de buscar-se la vida per garantir-se la producció. El problema, segons Berengueras, és que Catalunya és deficitària en llet de cabra i d’ovella, que és, després, la que més es consumeix en forma de formatges. Fa dos anys Betara va prendre la decisió d’explotar un ramat amb un soci de Lleida per garantir-se una quarta part de tota la llet que necessita a l’any per fer els formatges. “Corríem el risc de morir d’èxit, perquè ens entraven comandes que no podíem servir per escassedat de llet de cabra i sempre anàvem buscant litres aquí i allà”, explica l’empresari.

L’aposta pel producte ecològic va ser força pionera el 2006, quan Betara va rebre el segell oficial com a productora d’aquests formatges, no només d’ovella sinó també de vaca. “Vam entrar en el món del formatge ecològic perquè hi vam veure futur i perquè notàvem un neguit en cada cop més consumidors”, explica Berengueras. La diversificació es fa sense renunciar al formatge de llet de granja tradicional, encara majoritari, que elabora a Perafita. L’empresa té una gamma de 25 tipus de producte, sumant vaca, ovella i cabra. També ha innovat últimament amb varietats com el formatge amb castanyes i altra fruita seca, o bé un que elabora amb cervesa, explica l’empresari. El negoci ecològic encara és minoritari: “Costa que el ramader s’hi sumi perquè la inversió per produir la llet s’ha de fer igual, però se n’obtenen menys litres”, defensa. A canvi, però, el producte va més cotitzat i no hi ha un preu oficial per litre com passa amb la llet no ecològica.

Betara és una petita formatgeria familiar, fundada pel pare de l’actual director, que últimament ha sigut molt premiada per la seva qualitat. Els dos últims anys el seu formatge ha sigut triat com el millor que es fa a Catalunya i el tercer d’Espanya. Es venen tant a petits comerços com a grans superfícies com Caprabo o El Corte Inglés a Catalunya i el 10% de la seva producció s’exporta a Europa i als EUA.

stats