TECNOLOGIA
Empreses 20/09/2015

Introduïu el vostre nom d’usuari i el vostre ADN com a contrasenya

GenomCore és una ‘start-up’ que desxifra i emmagatzema el genoma dels usuaris al núvol per oferir serveis de salut personalitzats a partir de la seva anàlisi

Júlia Manresa
3 min
Introduïu el vostre nom d’usuari i el vostre ADN com a contrasenya

EL NOSTRE ADN és la contrasenya necessària per obrir un compte a la plataforma GenomCore. Oscar Flores és un enginyer informàtic de 29 anys que aquest any va decidir tirar endavant una mena “d’AppStore de la genòmica” i que ha cridat l’atenció de Telefónica, que ha acollit el projecte dins la seva acceleradora, Wayra. GenomCore és una plataforma en línia que ofereix serveis de salut personalitzats a partir de la informació que s’obté de la seqüenciació del codi genètic de l’usuari.

Dit així, la funció d’aquesta aplicació sembla futurista però no tan innovadora, tenint en compte que actualment ja s’estan desenvolupant tractaments diversos basats en el genoma dels pacients. Però, fins ara, això només s’utilitza en malalties o tractaments molt específics o per a persones amb un alt nivell adquisitiu que es poden permetre el cost de desxifrar el seu codi genètic.

Oscar Flores assegura que amb GenomCore vol democratitzar la genòmica, ja que aspira a crear una aplicació mòbil a través de la qual qualsevol persona pugui accedir al seu codi genètic. La novetat i la potencialitat d’aquest projecte és el seu model de negoci. “La idea és que qualsevol persona pugui disposar de la seqüència del seu genoma i contractar serveis a partir de la seva anàlisi”, explica el seu fundador. Actualment, si un usuari s’ho pot permetre, ja té l’opció de sol·licitar a certs laboratoris una crema hidratant personalitzada segons el seu ADN però, un cop l’ha fet servir, la informació es perd. En canvi, GenomCore emmagatzema la seqüència del genoma de cada usuari al núvol i, d’aquesta manera, la pot utilitzar sempre que vulgui per contractar els serveis dels professionals amb qui la plataforma arriba a acords.

D’ENTRADA HI HA tres problemes. La dificultat d’emmagatzemar una quantitat de dades tan espectacular com les que conté la cadena completa de l’ADN; els conflictes de privacitat i el potencial mal ús d’una informació tan valuosa, i el cost econòmic del servei.

GenomCore resol amb èxit l’impediment del pes de les dades. Segons Flores, hi ha algunes empreses nord-americanes que ofereixen un servei similar, però que no desxifren completament la cadena genòmica precisament per aquesta complexitat. GenomCore té un acord amb IBM a través del qual disposa de 600 MB d’emmagatzematge de dades al núvol per cada genoma seqüenciat, cosa que permet dibuixar un mapa genètic amb els més de 3.200 milions de marcadors que conté i “no només els pocs milers que ofereixen altres empreses del sector”, segons aclareix Flores.

El segon obstacle és el més complex. Els mals usos que es poden donar a la informació genètica de milers d’usuaris no són només qüestió de ciència-ficció. En aquest cas, Flores argumenta que ni tan sols els treballadors de GenomCore poden “llegir” la informació genètica emmagatzemada al seu servidor. “Els nostres processadors de dades estan configurats a partir d’algoritmes per garantir la seguretat i els nostres ordinadors estan tancats amb pany i clau”, aclareix.

Si aquests dos grans problemes queden resolts, l’última pregunta és: quant em costarà la seqüència del meu ADN? “Entre 1.000 i 3.000 euros depenent del tipus de servei que s’esculli”, respon el fundador de GenomCore, ja que hi ha l’opció de contractar la seqüenciació parcial o total del codi genètic. Un cop aconseguida aquesta informació, el preu dels “paquets de serveis”, que provenen d’acords amb laboratoris i altres entitats de la medicina privada, els posen els mateixos professionals i la plataforma s’emporta una comissió per fer de nexe.

El potencial d’aquest negoci és a llarg termini. De moment, el cost de desxifrar l’ADN s’ha reduït molt i encara es reduirà més. “Fa deu anys podia costar un milió de dòlars”, explica Flores. Segons explica, ja hi ha països, com Dinamarca o Anglaterra, que inverteixen a emmagatzemar en l’historial dels pacients aquesta informació, que pot ajudar a personalitzar tractaments i invertir més en la prevenció que en la cura. De moment, GenomCore, que va néixer el febrer passat, preveu començar a facturar aquest any i llançar la plataforma aquest mes.

stats