ENERGIA
Empreses 29/11/2015

Un incompliment que afecta la competitivitat

L’Estat no fa a temps la transposició de la directiva europea que obliga les grans empreses a passar una auditoria energètica

-x.g.
3 min
Un incompliment que afecta la competitivitat

El govern espanyol no ha fet a temps la transposició de la directiva europea que obliga les grans empreses -de més de 250 treballadors i 50 milions de facturació- a passar una auditoria energètica per buscar possibilitats d’estalvi o bé tenir un certificat d’eficiència energètica. La data límit marcada per Brussel·les per incorporar al dret estatal aquesta normativa és el 5 de desembre. L’Estat no ha desenvolupat la normativa, i si ho fes a l’últim moment, les empreses tampoc tindrien temps de complir la nova legislació abans d’acabar l’any. Un incompliment que a l’Estat li costarà un expedient i una sanció de la Comissió Europea. Però a més té repercussions directes sobre les empreses, segons expliquen fonts del sector energètic.

Un impacte en les empreses que és difícil de quantificar però que segur que afectarà la seva competitivitat. Tindrà efectes en dos aspectes molts concrets. Un expert en eficiència explica que sotmetre’s a una auditoria energètica pot suposar per a l’empresa una inversió inicial de cert cost, ja que hauria de pagar l’auditoria i, a més, segons els resultats, invertir per corregir les possibles deficiències. Però a la llarga l’empresa guanyaria competitivitat, perquè qualsevol estalvi energètic fa millorar l’eficiència i reverteix automàticament en un estalvi de costos de producció, especialment en les empreses espanyoles, que són de les que paguen un rebut més elevat en el marc de la Unió Europea. Però també hi ha un segon aspecte que també toca de ple la competitivitat de les empreses espanyoles, ja que la majoria de companyies grans, que són les que haurien de passar aquesta auditoria, competeixen en mercats internacionals i es trobaran amb competidors d’altres estats de la UE que sí que aportaran aquest certificat d’eficiència. Un aspecte important, ja que cada vegada hi ha més companyies que per mantenir-se en els índex borsaris sostenibles i complir els seus propis objectius de responsabilitat social volen proveïdors verds, nets i socialment responsables.

I tot i que la normativa de Brussel·les és de l’any 2012, el govern de Mariano Rajoy no ha fet l’adaptació al cos legislatiu estatal, encara que el ministeri d’Indústria i Energia en té elaborat l’esborrany. Però ara el calendari electoral en dificulta l’aprovació. El sector de l’eficiència veia també en aquesta normativa un nínxol de creixement important. Tot i que la norma estatal no està aprovada, les empreses del Clúster de l’Eficiència de Catalunya es mostren optimistes de cara al pròxim exercici. Una enquesta recent entre les empreses associades indica que un 57% han augmentat la facturació un 10% o més en els últims sis mesos, mentre que un 43% asseguren que les vendes han crescut menys d’un 10% o es mantenen estables. Un 96% diuen que preveuen mantenir o augmentar la facturació l’any vinent. A més, un 88% de les empreses enquestades han mantingut la plantilla o l’han augmentat l’últim semestre i un 96% pensen mantenir-la o augmentar-la l’any vinent.

per la seva banda, el govern d’Artur Mas, en espera de l’adaptació de la directiva europea per part de l’Estat, s’ha bolcat en la millora de l’eficiència entre les petites i mitjanes empreses. Per això ha posat en marxa el pla d’acció d’eficiència energètica a la indústria de Catalunya, dirigit a les pimes, perquè puguin impulsar les auditories energètiques. Un pla que té una dotació de 490.000 euros i que reserva una part (290.000 euros) a empreses del sector químic i l’alimentació que tot i ser pimes tinguin un consum energètic de 500 MWh anuals, però que no entren en l’obligació d’auditoria que marca la Comissió Europea. La resta de la dotació (200.000 euros) va adreçada a totes les pimes, perquè puguin millorar la gestió energètica. La Generalitat ha decidit treballar per transposar la directiva de la UE per no deixar sense marc legal les grans empreses, segons va dir la directora de l’Institut Català de l’Energia, Mercè Rius.

stats