RESTAURACIÓ
Empreses 04/10/2015

La patata fregida gurmet guanya adeptes a Barcelona

Crum obrirà el seu segon restaurant centrat en aquest producte al centre comercial Barnasud, i vol explotar l’auge del sistema ‘take away’

-paula Solanas
3 min
La patata fregida gurmet guanya adeptes a Barcelona

GEORGE CRUM ERA un cuiner de Saratoga (Nova York) que el 1853 va inventar per accident les famoses patates xips, després que un client és queixés que les seves porcions eren massa gruixudes. Del seu nom i la seva història en va néixer l’estiu passat el restaurant Crum, un local al carrer Parlament, al barri barceloní de Sant Antoni, que vol retornar les patates fregides -en totes les seves varietats- a la primera línia de la gastronomia.

Borja Casamitjana, Alberto Rosal i Borja Ribas eren companys de classe a l’escola Sant Ignasi de Sarrià abans de convertir-se en els tres socis fundadors de Crum. Eren dos enginyers i un arquitecte que mai s’havien posat davant d’un negoci del món de la restauració, però que compartien les ganes de fer un projecte que sentissin seu. De tota manera, la tria del producte no va ser casual. La família de Casamitjana té un negoci de distribució de patates a Mercabarna, fet que va facilitar els primers passos de l’empresa, que no pensa aturar-se en un restaurant.

La pròxima parada serà portar aquest concepte gastronòmic al sistema dels corners, és a dir, locals petits de menjar per emportar-se. La primera obertura serà al centre comercial Barnasud a Gavà i oferirà només patates fregides amb una versió més reduïda del seu menú clàssic. L’objectiu és que el nou establiment obri les portes el 15 de novembre. “Ens interessa ser en llocs amb molt flux de gent, que vulgui consumir sense parar-s’hi, a diferència del local que ja tenim a Sant Antoni”, explica Casamitjana.

Els fundadors creuen que aquest model és adaptable a qualsevol lloc, des dels xiringuitos de platja fins als centres turístics de les grans ciutats. De fet, afirmen que aquest primer restaurant a Barnasud és una mena de “prova pilot” per anar descobrint si la proposta dels corners funciona. La seva idea és oferir cons de patates fregides -en tenen de braves, xips, clàssiques o en rodanxes, entre d’altres- amb salses variades que s’escapen dels tradicionals quètxup i maionesa, com ara la de mel o la de formatges del món.

Tot i així, un dels principals maldecaps de Crum és trobar locals adaptats per poder fregir patates sense molestar els veïns. “És imprescindible que els establiments tinguin sortida de fums, ja que si no els locals farien olor de fregit constantment, i aquesta no és la imatge que volem donar”, explica Casamitjana. Aquest impediment els ha fet perdre algunes oportunitats de negoci, com ara un local a l’avinguda de la Catedral de Barcelona, al qual faltaven dos metres quadrats per complir la normativa.

L’experiència de l’usuari és un dels estendards que Casamitjana defensa aferrissadament. És per això que la companyia instal·larà màquines de pagament automàtiques als locals que tornin el canvi als seus clients. “Aquest model ja és molt comú als aeroports i creiem que també pot funcionar bé en el menjar per emportar-se a peu de carrer”, afirma l’empresari. A més, també tindran una cuina oberta perquè els clients puguin veure com les patates es fregeixen al moment.

Malgrat que encara no fan gaires plans a llarg termini, estan convençuts que continuaran creixent. “Volem obrir més locals, però hem de tenir molt clar com fer-ho abans. Hem d’afinar el model i saber bé què funciona”, raona Casamitjana, que encara no pot assegurar si el projecte es podria convertir en una cadena de franquícies. L’empresa tan sols fa sis mesos que té una facturació estable, que prefereixen no comentar, però ja ha hagut d’ampliar els horaris d’obertura per l’èxit del local del carrer Parlament.

stats