ENERGIA
Empreses 04/10/2015

El petroli barat impacta en Repsol: integració i aprimament

La petroliera acomiadarà 1.500 empleats i ha fet desinversions per més de 1.000 milions

-xavier Grau
3 min
El petroli barat impacta en Repsol: integració i aprimament

El preu del petroli ja fa un any que es manté baix de manera sostinguda i les companyies del sector s’han hagut d’adaptar a una nova situació, en què la capacitat financera i la creació de flux de caixa són claus per poder sobreviure. La principal companyia espanyola del sector, Repsol, es veu amb forces per aguantar la situació. La compra de la canadenca Talisman per més de 10.400 milions ha sigut un risc, però també una oportunitat per sobreviure a la nova situació. No haver fet l’adquisició era un perill, segons expliquen els analistes, perquè en aquell moment Repsol era una empresa amb poc deute i la caixa plena per la indemnització per l’expropiació d’YPF. No haver comprat Talisman la convertia en un caramel per a les grans companyies del sector, que s’han centrat a guanyar grandària per fer front a base de volum a la caiguda del preu del barril de petroli. És el cas de Shell, que va acordar la compra de British Gas per 64.000 milions d’euros.

Per fer front a la situació després de la compra de Talisman, Repsol es va comprometre a fer desinversions per valor de 1.000 milions de dòlars. Ja les ha superat. Primer la petroliera que presideix Antoni Brufau es va vendre la participació del 10% que tenia a la Companyia Logística d’Hidrocarburs (CLH). Repsol va traspassar aquesta participació a Ardian per 325 milions d’euros, i es va anotar unes plusvàlues d’uns 300 milions. Una venda rodona, perquè suposa treure el màxim suc a una participació no estratègica que fins i tot estava mal vista pel regulador. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha assenyalat diversos cops que les petrolieres no haurien de tenir participacions en CLH per promoure la competència en els carburants. A més d’aquesta participació, Repsol també s’ha venut a British Gas tres jaciments al Canadà per uns 70 milions d’euros, i diverses xarxes de gas canalitzat a Gas Natural i Redexis Gas per 652 milions, que han reportat unes plusvàlues de més de 360 milions.

Les vendes continuaran. Però queda descartada la desinversió en Gas Natural. Tot i que en la comptabilitat la participació del 30% que Repsol té a la gasista consta com a disponible per a la venda, està descartada aquesta desinversió, segons indiquen fonts de la petroliera. El motiu és clar: la participació a Gas Natural dóna a Repsol uns ingressos anuals recurrents en forma de dividends, al marge de l’evolució del preu del petroli. Fonts del sector indiquen que Repsol continuarà el pla de desinversions d’actius no estratègics i no relacionats amb el negoci del petroli. Els actius lligats al petroli estan ara infravalorats, per la caiguda del preu del barril. Per tant, la seva venda no és atractiva. La qüestió és saber si Repsol pot aguantar amb el preu del petroli baix sense comprometre el seu ràting i la retribució a l’accionista. La companyia vol continuar mantenint el dividend d’un euro per acció (no en efectiu sinó en accions). Però el valor, que ara cotitza al voltant dels 10,8 euros el títol, ha patit un fort càstig. Des del gener ha perdut més del 28% i en l’últim any la caiguda supera el 41%.

Les claus per sobreviure a un preu barat del petroli són diverses per a Repsol. Primer la grandària. El creixement el va fer amb la compra de Talisman i li ha permès marcar el seu rècord de producció: 700.000 barrils al dia. L’altre element clau, que diferencia la companyia d’altres del sector, és la integració. El preu baix del cru afecta els ingressos que vénen del negoci de l’exploració i explotació petroliera, però el negoci del refinament i la comercialització manté un to molt bo i pot compensar la pèrdua de marges de l’ upstream. Per posar ordre a l’estratègia, Repsol està ultimant el seu pla estratègic 2016-2020, que presentarà el 15 d’octubre. És el primer pla estratègic des que Josu Jon Imaz va prendre tot el poder executiu de la companyia com a conseller delegat. Tot i que no s’han avançat les línies d’aquest pla estratègic, la situació de la companyia fa pensar en alguns dels elements bàsics que tindrà.

Els eixos seran el manteniment de la retribució a l’accionista, mantenir el ràting i, per tant, continuar amb el pla de desinversions i alhora no esperar noves compres. I, a més, la companyia intentarà obtenir el màxim de sinergies de la integració de Talisman.

Un eix d'aquest pla serà limitar les inversions. Un exemple en el sector ja l’ha donat Shell, que acaba d’anunciar que abandona les prospeccions a les aigües d’Alaska i que no farà perforacions a l’Àrtic. L’altre element és l’ajustament de costos. Algunes empreses del sector, com Shell i Chevron, ja han anunciat reduccions de plantilla d’entre 6.000 i 8.000 treballadors. Repsol ha comunicat a la plantilla una retallada del 6% de l’ocupació, una dada que suposa uns 1.500 empleats dels 25.000 que té a tot el món. Ha dit que ho farà amb responsabilitat i flexibilitat, i els treballadors interpreten que permetrà negociar prejubilacions i baixes incentivades.

stats