Llegim 06/09/2012

Alfredo Bryce Echenique, guardonat a la Fira del Llibre de Guadalajara

L'escriptor peruà veu reconeguda la seva trajectòria pel sentit satíric i el domini de l'oralitat

Ara / Efe
2 min
Alfredo Bryce Echenique / EFE

Barcelona / GuadalajaraLa Fira Internacional del Llibre de Guadalajara d'enguany ha atorgat el seu guardó a l'escriptor peruà Alfredo Bryce Echenique. L'autor de 'Permiso para vivir' ha sigut premiat per ser "un gran cronista de la vida" amb una prosa "plena de bon humor, sentit satíric i un registre de l'oralitat fantàstic". Durant l'anunci del premi, Raúl Padilla, el president de la fira, ha subratllat que aquest guardó, abans conegut com el premi Juan Rulfo, "és el més important dels premis que s'entreguen en l'àmbit de les llengües romàniques al conjunt d'una obra de creació de qualsevol gènere literari". L'escriptor ha agraït aquest premi "per a tota la vida" i ha destacat que el guardó reconegui tota la trajectòria dels escriptors que el reben.

L'autor, que va viure a França, Itàlia, Alemanya, Barcelona i Madrid als anys 70, ha dit que es considera "un solitari que viu amb una companyia excel·lent i un pessimista que vol que tot surti bé", i ha comentat que la seva obra es caracteritza per estar "marcada per la vida". Entre les seves obres més destacades hi ha 'Un mundo para Julius', considerada una de les millors novel·les en castellà de les darreres dècades, 'La vida exagerada de Martín Romaña' i 'El hombre que hablaba de Octavia de Cádiz', i també ha escrit un llibre d'"antimemòries", llibres de contes i cròniques periodístiques. La seva obra s'allunya de les d'altres autors llatinoamericans que "es quedaven a l'Amèrica Llatina molt tancats en un territori d'on no havien sortit i no es fixaven en qui hi arribava de nou", ha recordat l'autor.

La darrera novel·la de Bryce Echenique, 'Dándole pena a la tristeza', es va publicar a Perú fa pocs mesos i la crítica li va dedicar una molt bona acollida. Pròximament l'editorial Anagrama la publicarà a l'Estat.

stats