Obituari
Llegim 25/06/2014

L'escriptora Ana María Matute mor als 88 anys

Ha estat una de les veus més destacades de la narrativa en llengua castellana de la segona meitat del segle XX, amb llibres com 'Primera memoria', 'Olvidado rey Gudú' i 'La torre vigía'

Jordi Nopca
2 min
Ana María Matute / EFE

BarcelonaAna María Matute (1925–2014) ha mort a Barcelona als 88 anys, després d'una llarga vida dedicada a la creació literària. L'impacte de la Guerra Civil i les conseqüències del conflicte en l'estat d'ànim de la població –vista a través dels ulls de personatges sovint joves– va marcar la primera part de la seva producció, que va arrencar amb 'Los Abel' (1948) i es va consolidar amb 'Pequeño teatro' (1954) –que va aconseguir el premi Planeta– i 'Los hijos muertos' (1958), premi de la Crítica.

Amb 'Primera memoria' (1959) –premi Nadal– es tancaria l'ascens meteòric de Matute. A partir de la dècada dels 60 dividiria la seva producció en llibres per a adults i relats per als lectors infantils. D'aquests anys destaquen 'Los soldados lloran de noche' (1964) i 'Algunos muchachos' (1969). El món fantàstic i llegendari es va anar fent més i més present en l'obra de l'escriptora barcelonina a partir de 'La torre vigía' (1971), que explicava la vida d'un adolescent que s'havia d'iniciar en les arts cavalleresques. Seria gràcies a 'Olvidado rey Gudú' (1996), que li va portar tres dècades de feina, que Matute entraria en una segona etapa de consolidació: la crítica va rebre l'obra com la peça mestra d'una trajectòria que ja en aquells moments estava a punt d'arribar a les quatre dècades de feina.

Dos anys després de publicar 'Olvidado rey Gudú' va ser escollida acadèmica a la Reial Acadèmia Espanyola, on ha ocupat el seient K. Matute va ser la tercera dona que va formar part de la institució.

Els últims anys: d''Aranmanoth' al premi Cervantes

Després de la novel·la de temàtica cavalleresca 'Aranmanoth' (2000), l'escriptora va relaxar el ritme creatiu, tot i que encara publicaria una última novel·la 'Paraíso inhabitado' (2009) i reuniria els seus contes a 'La puerta de la luna' (2010). Una bona entrevista que repassa tot el recorregut creatiu de l'autora és la que li va fer Ana María Moix l'any 2010 al cicle 'Vidas cruzadas'. Durant aquests darrers anys, els reconeixements han continuat engrandint el prestigi de Matute: al 2007 va guanyar el Premio Nacional de les Lletres Espanyoles, i al 2010 el Cervantes.

stats