09/06/2012

Carles Porta

2 min

F ago , l'últim llibre de Carles Porta, publicat per La Campana, és un relat del patiment de la família Mainar a partir de la detenció l'any 2007 de Santiago Mainar com a assassí de Miguel Grima, l'alcalde del petit municipi aragonès de Fago. El llibre recull el periple legal i humà de la germana del Santiago, la Marisa, per demostrar que el seu germà és innocent. El llibre se centra en el punt de vista dels Mainar, i Porta ha consolidat una amistat amb ells. Això, per exemple, li va permetre ser l'únic convidat a la boda, al marge dels familiars, que es va oficiar a Alcanyís entre Santiago Mainar -representat per la seva germana perquè ell compleix condemna a la presó càntabra d'El Dueso- i Amàlia C.

Pregunto a Carles Porta quines novetats ha aportat a la història la publicació de Fago . No s'ho pensa gens i m'envia dos correus de la Marisa i la carta que li ha fet arribar un company de presó de Mainar. D'ençà que va ingressar a El Dueso, el juny del 2011, Mainar no vol veure ningú, tampoc l'Amàlia. Aquest pres, conscient que Mainar és un tipus especial reclòs en si mateix, demana a Carles Porta que transmeti a la família que el Santiago està bé. La carta està escrita a mà, amb una lletra preciosa; es nota que qui l'escriu és una persona cultivada. L'inici de la carta diu molt de l'autor i de Mainar: " Le escribo estas letras una vez leído 'Fago', que se encuentra justo a mi derecha de una mesa de oficina de la biblioteca de El Dueso, frente a mí y a no más de 4 metros está Santiago en su esquina preferida ".

El pres assegura que el contingut de la carta és prou sensible per fer-la arribar a Porta per "via extraoficial". També hi explica que voldria que el Santi s'ocupés dels horts que tenen al centre i on cultiven per a una ONG el carico montañés , una mongeta autòctona. El pres insisteix en les fortes conviccions morals de Mainar, tal com Porta ja retrata en el llibre. Diu que Mainar "sigue en sus trece intentando solucionar el mundo " i anuncia a Porta que el protagonista de Fago està escrivint un llibre de títol Ser ciudadano per exposar les seves idees.

stats