Novetat editorial
Llegim 14/12/2011

'Setembre a Perugia', de David Nel·lo, una història d'amistat entre dos homes

Guanyador de la XIII edició del premi Roc Boronat de narrativa, dotat amb 6.000 euros, David Nel·lo ha presentat avui la seva nova novel·la, ambientada a Perusa i que parteix d'una base autobiogràfica

Ara
2 min
Coberta de 'Setembre a Perugia'

BARCELONAL'escriptor barceloní David Nel·lo narra una història d'amistat entre dos homes en la seva nova novel·la, Setembre a Perugia, amb la qual el mes de març passat va obtenir el XIII premi literari Roc Boronat de narrativa, que concedeix l'ONCE a Catalunya. Publicada per Proa, en aquest relat, ambientat a la ciutat italiana de Perusa, Nel·lo hi situa dos personatges: Hug, un traductor català que ha d'estar-se allà un temps per feina, i Paolo, un home que pateix una malaltia degenerativa que dificulta la seva mobilitat.

El novel·lista ha reconegut avui en una trobada amb periodistes que mai hauria escrit una obra d'aquestes característiques si a Perusa no hagués conegut fa uns anys el seu ara amic Vincenzo, a qui dedica l'obra, i que és una persona amb "unes limitacions de mobilitat enormes, però amb una gran llibertat interior". Amb tocs, per tant, autobiogràfics, Nel·lo s'ha proposat narrar la relació que s'estableix entre dues persones, una en un moment complicat i de certa crisi vital, i una altra "amb unes limitacions, però amb un gran coratge".

Precisament, el lector trobarà un Hug "insegur i amb molts temors, que acaba veient com el seu nou amic Paolo, malgrat les seves limitacions, té un gran coratge, però tampoc no és un superhome per dins".

David Nel·lo ha mostrat la seva satisfacció perquè la seva novel·la pot arribar ara als socis de l'ONCE, perquè encara que està dirigida a tota mena de lectors, "ells s'hi podran veure una mica reflectits, especialment per les qüestions que apareixen sobre el que significa tenir limitacions físiques". Sobre Vicenzo, la persona en la qual es va inspirar per dibuixar el personatge de Paolo, ha dit que es van veure fa poc a Sitges, on va arribar amb la seva autocaravana, amb la qual dóna la volta al món, i li va regalar un llibre. Per la seva banda, el delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, Xavier Grau, ha explicat que amb els premis Roc Boronat l'entitat vol encoratjar els escriptors invidents a llançar-se a donar a conèixer les seves obres i també "ajudar a difondre la literatura catalana".

El premi, dotat amb 6.000 euros i que va ser lliurat al març, està organitzat per l'ONCE en memòria de Roc Boronat, escriptor i polític republicà que va ser el promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya.

stats