PRESIDENT DEL GREMI DE LLIBRETERS DE CATALUNYA
Llegim 14/07/2012

Antoni Daura: "Encara no veiem el final del túnel"

2 min

¿El cas de Robafaves és singular o cada vegada es troben amb més casos de llibreters amb l'aigua al coll?

Com a col·lectiu, estem aguantant relativament bé, perquè estem acostumats a guanys modestos, fins i tot en temps de vaques grasses. L'estructura de bona part de les llibreries és d'empresa petita i familiar. Si el panorama segueix igual, hi haurà més tancaments: les perspectives són molt incertes, encara no veiem el final del túnel.

Tot això passa enmig de l'arribada del llibre digital.

Tenim una necessitat de repensar i reconvertir els nostres models de negoci. Alhora, el context és de falta de finançament. Conjugar els dos elements és molt complicat. Robafaves ha optat per fer un pas endavant i arriscat: arribar a aconseguir tants diners a fons perdut en tan poc temps serà difícil, però d'altra banda ho veig com una manera de seguir confiant en el nostre ofici i posar a prova la seva vitalitat.

¿En quin estat està el pla Llibreria Activa anunciat amb motiu del Pla Nacional de Lectura?

Hi ha 80 llibreries que han presentat un projecte d'innovació tecnològica. Des del Gremi de Llibreters de Catalunya estem provant noves eines per ser més eficients... però, de moment, la fase en què ens trobem és la de treballar projectes tècnics. A la tardor ho divulgarem.

¿Les biblioteques vendran llibres, aviat?

Un dels projectes que tenim és convertir-nos en col·laboradors preferents de les biblioteques. Així podríem acompanyar el préstec de llibres amb la seva adquisició, tant en format paper com electrònic. Encara no hem tancat res, però la predisposició de les dues parts és bona.

La pujada de l'IVA no afecta el llibre en paper, però sí el digital.

Des de la Unió Europea es considera que un llibre digital no és un bé cultural sinó un servei. L'IVA del llibre en paper es manté de moment en el 4%. El del llibre digital passa del 18% al 21%.

stats