Llegim 20/04/2013

Fenòmens editorials

3 min

'Victus' d'Albert Sánchez Piñol (La Campana)

Superada la sorpresa que l'autor català viu més traduït signés el seu nou llibre en castellà, Victus s'ha convertit en un supervendes: ha venut 100.000 exemplars en castellà. Feia deu anys que Albert Sánchez Piñol treballava en una novel·la històrica sobre la derrota catalana del 1714, que alhora permet traçar molts paral·lelismes amb la situació política actual. "1714 és la tragèdia perfecta. El poble es va decidir a resistir no contra un tirà, sinó contra dos", diu l'escriptor. El lector la viu des de la mirada de l'enginyer de fortaleses Martí Zuviría, un personatge real que va lluitar a les ordres d'Antonio Villarroel. Victus acaba de sortir en català amb una tirada de 25.000 exemplars.

'La reina descalça' d'Ildefonso Falcones (RHM)

Ja fa quatre anys de La mà de Fàtima i set de L'església del mar , i el pols narratiu d'Ildefonso Falcones continua intacte. Aquesta vegada, l'advocat ha estat tres anys investigant el periple del perseguit poble gitano per Sevilla i Madrid al segle XVIII. "Als homes se'ls enviava a treballar a galeres, i a les dones se les tancava a la presó. El rei pretenia acabar amb la raça. Separats, era impossible que es reproduïssin. Però es van equivocar. Els gitanos no han deixat mai de lluitar per la seva llibertat", diu l'escriptor, que ha inventa lat Caritat, esclava cubana alliberada, i la gitana Milagros.

'En una sola persona' de John Irving (Ed. 62)

La catorzena novel·la de John Irving descriu el despertar sexual i alhora la maduresa d'un noi bisexual des de la dècada dels 40 fins a l'actualitat, amb escenaris com Vermont, Viena i el barri madrileny de Chueca. L'autor d'Una dona difícil admet: "Els outsiders sempre m'han interessat. En aquest llibre em vaig voler aproximar a una minoria sexual dins d'una altra minoria". Dickens, Shakespeare, Thomas Hardy i Herman Melville hi treuen el cap: "A mi m'agraden les frases llargues i complicades, de la mateixa manera que m'agraden els arguments difícils".

'Bruíxoles que busquen somriures perduts' d'Albert Espinosa (Plaza & Janés)

Serà difícil que Albert Espinosa superi l'èxit comercial de l'últim llibre, Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine (el més venut el Sant Jordi del 2011), però sens dubte ho intentarà amb Brúixoles que busquen somriures perduts . Obre la novel·la la màxima "Per viure, cal viure". El protagonista és un home que reconeix que no és feliç i és capaç de canviar el rumb de la seva vida. Per primera vegada, cinc dones tenen papers claus en l'univers Espinosa: la dona morta, les filles, la mare i la cunyada. Per cert, la seva popular sèrie, Polseres vermelle s, s'acaba la nit abans de Sant Jordi.

'Estimat Miquel' de Lluís Llach (Empúries)

"La meva vida des dels 19 anys era pujar al cotxe i anar a fer recitals i vinga! -explica Llach-. I de cop i volta entra una persona que la veig reduïda a uns límits molt ínfims. Jo sempre li deia: «Tu ets un fill de puta, perquè ets de les poques persones que saps d'una manera contundent que cada moment de la teva vida només existeix per l'amor d'algú altre, perquè si no ja no hi series»". El músic ha tret a la llum la seva relació artística i personal amb Miquel Martí i Pol a partir de la correspondència (via fax) que s'escrivien al llarg de 20 anys d'amistat i treballs com Ara mateix , Món Porrera i Germanies .

stats