Novetat editorial
Llegim 31/10/2011

Fernando Trías de Bes homenatja l'edició impresa a 'Tinta'

Una història màgica en què els llibres s'escriuen amb gotes d'aigua i les paraules es poden agafar amb la mà: aquesta és la premissa de l'últim llibre de l'economista i escriptor Fernando Trías de Bes

Ara
2 min
Imatge de la coberta de 'Tinta', de Fernando Trías de Bes

Barcelona"La novel·la va néixer quan vaig sentir que, a l'Alemanya de principis del segle XX, hi havia unes tintes que no s'assecaven bé i, al cap del temps, els llibres desapareixien. En desmuntar-se els motllos, aquells llibres, que podrien haver estat obres mestres, van desaparèixer", explica l'economista i escriptor Fernando Trías de Bes. Inspirat per aquesta història de principis del segle XX, l'autor viatja cap al passat, fins al temps en què la impremta encara conservava una aura artesanal, per crear un llibre sobre llibres protagonitzat per cinc personatges que busquen en la literatura respostes a "la seva desraó".

Acostumat a alternar l'estil surrealista de les seves novel·les amb el caràcter acadèmic dels seus assajos econòmics, en aquesta ocasió Trías de Bes es mou "al tall de la navalla entre realitat i màgia" per reconstruir el procés de creació i d'impressió d'un llibre impossible, Tinta. "La novel·la ha de ser versemblant, i si no ho és, cau. Però m'agrada jugar amb foc. Em moc en un món gairebé surrealista i molt oníric i espero que el lector a poc a poc vagi entrant en aquest joc i el gaudeixi", comenta. Tan surrealistes com el llibre són les històries dels seus personatges: una dona atrapada voluntàriament en un idil·li que detesta, un corrector d'estil que atrapa núvols en ampolletes de vidre o un editor que no llegeix cap llibre i es fa banys de tinta diàriament.

Tots ells buscaran a Tinta la raó de la seva "bogeria" i la solució perquè les seves vides tornin al seu curs natural. Unes respostes que, amb més o menys intensitat, tot lector busca en la literatura. "Tots busquem respostes en els llibres. Algunes les trobem, altres a mitges i altres no les trobem mai. Darrere de la lectura hi ha una gran recerca. Hi ha goig però també busquem identitat, volem saber, volem descobrir", apunta Trías de Bes. I, segons la seva opinió, seguirà exercint aquest paper durant molts anys. Lluny d'oferir un homenatge pòstum al llibre imprès, l'escriptor li augura un llarg futur i una reconversió.

stats