NOVETAT EDITORIAL
Llegim 17/12/2011

Kafka explicat en vinyetes

Chantar Montellier i David Zane Mairowitz porten a les llibreries un còmic que versiona una de les obres més reverenciades de l'autor praguès, 'El procés'

Ara
1 min

BarcelonaFranz Kafka no va arribar a tenir mai un exemplar d'El procés a les seves mans. L'autor de La metamorfosi va morir el 1924, un any abans que el seu amic Max Brod, periodista de raça, fes mans i mànigues perquè la inquietant història de Joseph K. es publiqués. Potser Kafka ja es pensava que tard o d'hora El procés arribaria a mans dels lectors que el 1915 havien aplaudit la transformació de Gregor Samsa en escarabat. El que segurament no imaginava és que l'any 2011 aquest llibre ja hauria estat portat al cinema per un pes pesant com Orson Welles en una pel·lícula del 1962 que comptava amb els rostres d'Anthony Perkins –ja famós pel paper de Norman Bates– i de Jeanne Moreau; hauria conquerit el teatre gràcies a Harold Pinter, i molt menys que estaria preparant-se per arribar a les llibreries en forma de novel·la gràfica.

Aquesta proesa té dos responsables de renom: el dramaturg ianqui David Zane Mairowitz, un gran expert en l'obra de Kafka, ha adaptat el text, que parla d'un home que és processat sense saber per què. El volum està il·lustrat per Chantar Montellier, una de les dames amb més classe de la bande desinée francesa. Les il·lustracions de Montellier, sempre en blanc i negre, tenen un traç àgil i fresc i reflecteixen a la perfecció els sentiments d'angoixa, frustració i desesperació d'un home que s'apropa a un destí fatal. L'adaptació comença amb la imatge d'un molt demacrat Joseph K. i un cartellet que diu: "Es veu que algú va calumniar Joseph K., perquè de sobte i sense que ell hagués fet res el van anar a detenir".

stats