Novetat editorial
Llegim 30/01/2012

Janer Manila: "Mallorca està segrestada per l'egoisme, la incompetència, la mediocritat i el sectarisme"

L'escriptor mallorquí Gabriel Janer Manila publica la novel·la 'Amor captiu' (Columna), on carrega contra la corrupció política i la destrucció del territori a la seva illa natal a través de la narració d'un segrest

Acn
2 min
Retrat de Gabriel Janer Manila

BarcelonaDesprés de guanyar el premi Joaquim Ruyra amb He jugat amb llops, Gabriel Janer Manila publica Amor captiu (Columna), una crítica a la corrupció política i la destrucció del territori a Mallorca. "Mallorca està segrestada per l'egoisme, la incompetència, la mediocritat i el sectarisme", afirma l'escriptor. Janer Manila narra la història d'Helena, una jove que viu raptada dels dotze als dinou anys per Johann: "Els personatges tenen por i estan malalts. Davant aquesta por al risc, a obrir els ulls cap a nous aires per veure què passa, el més còmode i pràctic és tancar-se i construir un mur inexpugnable. Bastim muralles perquè no ens envaeixin, perquè si ens envaeixen ens destruiran. Hi ha aquesta ambivalència contínua, les coses no són mai ni blanques ni negres, hi ha sempre aquest joc d'ambigüitats. A part d'aquest joc d'amor i odi cap a això que t'atreu i et sedueix, però a la vegada et subjuga i et vincla, neix la novel·la".

Sobre la decisió del Govern Balear de recuperar la versió castellana dels premis Ciutat de Palma, Janer Manila també s'ha mostrat contundent: "Posar uns premis en castellà és una beneitura. Quan en l'època de la batllia de Catalina Cirer ja van posar premis en castellà, li vaig dir, perquè la conec des que era nina, que era una beneitura. Estaven feliços de tenir un premi en castellà. 'Ho feu perquè hi ha algunes persones a Mallorca que escriuen en castellà i us pressionen', li vaig dir, 'però sempre tindran algú de l'Uruguai que els ho guanyi', com va passar aquell any. Lluitar per què? Lluitar perquè un senyor de l'Uruguai presenti una novel·la i guanyi un premi Ciutat de Palma? Quin sentit té? Hi ha molts premis en castellà als quals aquesta gent pot acudir. Que deixin els premis Ciutat de Palma en català perquè defineixen una realitat social, un país i una ciutat. Aquesta és la idea. Quan vaig guanyar el 1967, el mateix premi era per a obres en català i castellà, i això ja era un disbarat. Va costar moltes energies i esforços aconseguir que els premis Ciutat de Palma fossin només en català".

stats