ARA LLEGIM
Llegim 06/09/2012

Mor l'escriptor Horacio Vázquez-Rial als 65 anys

Periodista, editor i escriptor, ha mort aquest dijous a Madrid. Una de les seves novel·les més conegudes és 'Frontera sur'

Ara / Efe
1 min
Horacio Vázquez-Rial / EFE

MadridL'escriptor Horacio Vázquez-Rial ha mort a Madrid als 65 anys. L'editor català Pere Sureda ha anunciat la seva defunció a la xarxa. Gran amic de l'autor, Sureda ha dit que "va ser un gran creador, d'una altíssima qualitat literària, controvertida, com la de tot bon escriptor, però oblidat".

Nascut a Buenos Aires el 20 de març del 1947, Vázquez-Rial va viure a Barcelona des del 1968, encara que des de feia quatre anys vivia a Madrid. Amb estudis d'història, es va doctorar en geografia humana i va prendre part en la vida política argentina com a membre del Partit Comunista, el qual va abandonar en marxar a Barcelona. Més endavant va obtenir la nacionalitat espanyola.

La seva primera novel·la, 'Segundas personas', va aparèixer el 1983. El 1985 va escriure 'El viaje español' i l'any següent es va publicar la seva obra 'Oscuras materias de la luz'. En aquestes obres, Vázquez-Rial va narrar els temes de l'exili argentí i el desarrelament.

'Historia del triste' (1987), 'La libertad de Italia' (1987) i 'Territorios vigilados' (1988) van formar una trilogia en la qual va reflectir els diferents moments de la història recent de la vida política argentina. El 1987 va ser nominat al premi Nadal amb 'Historia del triste', i el 1989 va ser finalista en la cinquena edició del Premi Plaza y Janés per la seva obra 'La reina de oros', en què feia una narració local sobre Barcelona. Amb altres novel·les també va guanyar altres guardons literaris. La novel·la 'Frontera sur' (1994) és una de les més conegudes de l'autor.

També editor i periodista, Vázquez-Rial va ser un dels intel·lectuals que van firmar el manifest fundacional de Ciutadans (C's), partit polític que ja ha lamentat la seva pèrdua.

stats