15/09/2012

Jaume Clotet i David de Montserrat

2 min

L liures o morts (Columna) és una novel·la excepcional perquè no és habitual que la literatura catalana exposi la vida i miracles d'un heroi dels de sempre: valent, dur, resistent contra les adversitats. Parlem d'Ermengol Amill, un professor d'escola del Pallars que combat contra les tropes borbòniques de Felip V.

El llibre també és excepcional perquè em costa trobar una novel·la promocionada amb tanta cura per part dels seus autors, els periodistes Jaume Clotet i David de Montserrat. La web és una mina de coneixements i detalls històrics, tan ben presentada que en una setmana al carrer ja han esgotat la primera edició i han rebut la primera oferta per portar Ermengol Amill al cinema. Clotet em confessa que per al paper protagonista li agradaria comptar amb Sergi López.

Demano a Clotet que m'expliqui com van descobrir la casa pairal de la família Amill, a Bonestarre, un poblet de mitja dotzena de cases al Pallars Sobirà. Clotet estiueja a Gerri de la Sal, a tocar de Bonestarre, i en una visita llampec va trobar-se que al poble tothom coneixia la llegenda d'Ermengol Amill, i que a la casa pairal de la família hi viuen descendents del clan, "la desena o dotzena generació", tot i que la masia ara es diu Casa Mill. Els que hi viuen no són descendents directes, ni del fill de l'Ermengol a Viena -on s'exilià, com milers d'altres catalans derrotats de la Guerra de Successió- ni dels seus tres altres fills nascuts a Agullana.

A Lliures o morts s'utilitza la història oral sobre Ermengol Amill que encara s'explica a Bonestarre. El títol del llibre mereix un esment especial. Lliures o morts es basa en el lema "Viurem lliures o morirem", que s'escrivia a les banderes negres dels resistents del 1714 a Cardona. Clotet era partidari de titular Amill o Banderes negres , però De Montserrat i l'editora de Columna, Berta Bruna, optaven per Lliures o morts . La discussió va acabar solucionant-se amb una votació a la seu del Grup 62 en què havien de votar els empleats de l'editorial. Finalment, el Banderes negres de Clotet va perdre amb només 2 vots a favor.

stats