ARA Llegim
Llegim 23/08/2014

Mor Jaume Vallcorba, gran referent de l'edició independent

Fundador de Quaderns Crema l'any 1979 i d'Acantilado el 1999, ha descobert autors com Quim Monzó, Sergi Pàmies i Francesc Serés i ha publicat, entre molts altres noms, Stefan Zweig, Georges Simenon, Chateaubriand i Fernando Pessoa

Jordi Nopca
2 min
Jaume Vallcorba

BarcelonaL'edició independent catalana acaba de perdre un dels seus noms més importants, Jaume Vallcorba i Plana (Tarragona, 1949 - Barcelona, 2014), mort aquest dissabte a causa d'un tumor cerebral. El fundador de Quaderns Crema i Acantilado ha estat un dels referents indiscutibles de les últimes quatre dècades gràcies a la construcció d'un catàleg selecte, exigent i extens.

Doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre Josep Maria Junoy i les primeres avantguardes europees, va crear l'editorial Quaderns Crema l'any 1979, al mateix temps que tirava endavant una revista literària i cultural del mateix nom. Quaderns Crema ha sabut connectar amb els lectors a través d'un catàleg molt atractiu, que inclou tota la narrativa i articles de Quim Monzó –un dels noms per qui va apostar Vallcorba des del començament–, els llibres de contes de Sergi Pàmies, les primeres novel·les de Ferran Torrent i una interessantíssima nòmina de traduccions, d'Edgar Allan Poe a Catul, de Franz Kafka a Lewis Caroll, de Dorothy Parker a Ossip Mandelstam, de Stefan Zweig a Slawomir Mrozek, a més de recuperar la poesia de clàssics com Ausiàs March, Josep Carner i J. V. Foix. La llista d'autors catalans creixeria al llarg dels anys amb noms com Julià de Jòdar, Mercè Ibarz, Gabriel Galmés, Maurici Pla i, més recentment, Pere Guixà i Francesc Serés.

Editor, professor, assagista

Paral·lelament a la feina d'editor, Vallcorba va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat de Bordeus III (França), a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona fins a l'octubre del 2004. Llavors va demanar l'excedència, perquè ja feia cinc anys que havia engegat un segon ambiciós projecte en llengua castellana, Acantilado –que va tenir Sirmio com a primer intent, a finals de la dècada dels 80–: seria des d'Acantilado que Vallcorba retornaria el prestigi literari a Stefan Zweig i Georges Simenon, popularitzaria Chateaubriand, Montaigne i Pessoa i apostaria per noms com Imre Kértesz abans que guanyés el premi Nobel de literatura el 2002. En 15 anys, el total de títols publicats per Acantilado supera els 400, xifra similar a la de Quaderns Crema. Vallcorba editaria també bona part de l'obra de Martí de Riquer, un dels seus mestres, des de les poesies del trobador Guillem de Berguedà fins a les 'Quinze generacions d'una família catalana'.

A més de la seva gran tasca com a editor, Vallcorba va publicar poesia –'A l'hivern preus especials' (1976), 'Postals' (1981)– i assajos com 'Noucentisme, mediterraneisme, classicisme' (1994) i el recent 'De la primavera al Paraíso' (2013). Entre les moltes distincions que ha rebut, destaquen la Medalla d'Or al mèrit cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2004), el reconeixement al mèrit editorial de la Fira del Llibre de Guadalajara (2010) i el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat (2014).

stats