Art
Llegim 24/11/2011

Joan Fontcuberta guanya el Premio Nacional d'assaig 2011

El fotògraf rep el guardó per 'La càmera de Pandora', una anàlisi del passat i el futur de la fotografia

Ara
1 min
Fontcuberta

BarcelonaEl crític, professor i un dels fotògrafs catalans més internacionals, Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955), ha estat guardonat amb el Premio Nacional de literatura en la modalitat d'assaig 2011, dotat amb 20.000 euros, per La càmera de Pandora. La fotografi@ després de la fotografia (Gustavo Gili). En aquesta obra, Fontcuberta analitza, a través de 16 textos, la confrontació encara no digerida entre la fotografia analògica i digital. En el llibre, el fotògraf alerta sobre la "gran mentida" de la fotografia, és a dir, l'inevitable manipulació que es produeix en el procés de qualsevol imatge.

Fontcuberta, autor del pòster central amb el qual l'ARA celebrarà el seu primer aniversari aquest diumenge, ha rebut molts guardons al llarg de la seva carrera. Premi David Octavious Hill per l'Acadèmia de Fotografia GDL d'Alemanya, ha estat nomenat també Cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres pel ministeri francès de Cultura. Les seves obres han estat adquirides per institucions com el Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA), l'Institut d'Art de Chicago, el Centre Georges Pompidou de París i el Museu de Belles Arts de Buenos Aires.

L'artista, que permanentment qüestiona la imatge com a veritat, ha estat astronauta, paleontòleg jesuïta, lloctinent de Bin Laden i una interminable llista de personatges fantàstics.

stats