Llegim 07/05/2016

Justícia a mastegots

Crítica de 'Caballero Oscuro III', de Frank Miller, Brian Azzarello, Andy Kubert i Klaus Janson. ECC Cómics. Traducció de Felip Tobar. 48 pàg. / 3,95 €

Israel Punzano
2 min
Justícia a mastegots

Comença l’espectacle. En una nova època d’or dels còmics de superherois faltava que Frank Miller hi digués la seva. I per fi, ja tenim aquí la tercera part del Caballero Oscuro, una nova seqüela de l’obra milleriana més influent, El regreso del Caballero Oscuro, de la qual se celebra aquest any el 30è aniversari de la publicació. En aquest cas, Miller s’ha fet acompanyar als guions de la seva ànima bessona, Brian Azzarello, un autor també consagrat gràcies a sèries del segell Vertigo com el thriller 100 balas. L’aliança no decebrà els seus seguidors perquè el còmic és pur Miller des de les primeres frases: “¿Una bona mort? No existeix tal cosa”. I a continuació, cops de puny i via lliure a totes les obsessions del guionista amb la seva visió violenta del que ha de ser un gran heroi: gent dura i solitària que imposa la justícia atonyinant a tort i a dret perquè el món és massa covard per fer el que, segons es desprèn de la seva narrativa, s’ha de fer. És a dir, carregar-se els dolents sense miraments.

Per molt que li molesti, no és estrany que els seus detractors l’acusin de mantenir un discurs massa... dretà (de fet, alguns ja es freguen les mans amb el subtítol d’aquesta nova minisèrie: La raça superior ). Cal avisar que és imprescindible llegir les entregues anteriors del projecte, perquè, si no, el neòfit no entendrà un borrall del que llegeix. El còmic arrenca amb un Batman desaparegut de Gotham, uns anys després de la guerra contra Lex Luthor, però amb tot a punt per fer un retorn triomfal... I com a bon comic-book, el primer número es tanca amb un bon cop d’efecte. A més, l’entrega inclou un minicòmic que complementa la trama principal.

De dibuixant d’aquesta tercera part s’ha triat Andy Kubert, convertit des de fa anys en una estrella del gènere dels superherois. Kubert és un artista correcte i més aviat clàssic, però Frank Miller i el seu entintador habitual, Klaus Janson, ja s’han encarregat que el resultat respecti l’estètica que és marca de la casa. Més enllà de petits retrets, s’ha de reconèixer que l’èpica milleriana enganxa, tot i que en aquest primer número només ens n’ofereix un tastet per ubicar-nos i per retrobar-nos amb personatges com Lara, la filla de Superman i Wonder Woman. En qualsevol cas, és el títol estrella del Saló i, com tot el que fa Miller, està destinat a ser reeditat eternament.

stats