NOVETAT EDITORIAL
Llegim 23/11/2011

Gaspar Hernàndez publica un recull d'aforismes

El director del programa de Catalunya Ràdio 'L'ofici de viure' publica 'L'art de viure', una repassada de les grans sentències de la literatura universal, des d'Ovidi i Confuci fins a Groucho Marx

Ara
2 min
William Shakespeare

Barcelona"La meva manera de fer bromes és dir la veritat. És la broma més divertida". La sentència pertany a Woody Allen, la primera de les firmes que el periodista Gaspar Hernàndez ha triat per començar el seu llibre L'art de viure (Columna), un compendi d'aforismes que refresquen la imatge de l'Aurea dicta i ofereixen un mosaic de maneres d'afrontar l'existència. Però les fonts que alimenten les pàgines d'aquesta obra són molt diverses. Hernàndez hi aplega psicòlegs, escriptors, filòsofs i teòlegs, tots de temps i nacionalitats molt diferents. Ovidi conviu amb Groucho Marx.

Ja fa cinc anys que Hernàndez dirigeix el programa de Catalunya Ràdio L'ofici de viure. "En realitat hauria d'haver sigut L'art de viure, però com que sovint considerem que l'art és inabastable vaig pensar que podíem ser més útils als oients si els oferíem les eines que permet aprendre l'ofici", explica Hernàndez en el pròleg del recull de citacions, que també pretén ser una guia adaptable a les necessitats de cadascú.

Albert Camus adverteix: "No espereu el judici final: arriba cada dia". Mark Twain hi respon, unes quantes pàgines més endavant, dient: "D'aquí a vint anys estaràs més decebut per les coses que no vas fer que per les que vas fer". N'hi ha de menys apocalíptics, com Strindberg, que escriu: "L'única tasca que tenim en aquesta vida és conservar la vida fins a l'hora de morir". I també de romàntics, com Stendhal: "L'amor és com la febre. Neix i s'apaga sense que la voluntat hi intervingui gens ni mica". Shakespeare, molt en la seva línia, també encén el seu llumí: "El destí reparteix les cartes, però tu ets qui les juga". I el sempre savi Confuci també hi aporta el seu gra de sorra: "La serenor és només l'escorça de l'arbre de la saviesa. Però serveix per protegir-la".

stats