Premis literaris
Llegim 07/11/2011

L'escriptor argentí Martín Caparrós, guanyador del XXIX Premi Herralde de Novel·la

A 'Los Living', Caparrós s'endinsa en la relació dels humans amb la mort, els morts i la seva desaparició de les nostres vides. L'obra s'ha emportat els 18.000 € de dotació del XXIX Premi Herralde de Novel·la

Ara
1 min
Retrat de l'escriptor argentí Martín Caparrós

BARCELONAMartín Caparrós (Buenos Aires, 1957) ha assegurat que l'obra és una "picaresca contemporània" i que és "fortament argentina", perquè "comença d'una manera i acaba d'una altra molt diferent, un fet molt propi de l'argentinitat començar semblant una cosa i acabar sent una altra". El premi, convocat per l'editorial Anagrama, està dotat amb 18.000 euros. Sota el pseudònim d'Alberto de Santos i amb el títol La vida nueva, l'escriptor argentí Martín Caparrós va presentar l'obra Los Living al XXIX Premi Herralde de Novel·la, del qual n'ha resultat guanyadora. L'obra explica la història del jove Nito, que, nascut el 1974, creix marcat per la mort del seu pare i del seu avi, uns fets que li desencadenen un reguitzell de preguntes sobre la relació dels vius amb els morts.

Caparrós s'endinsa en la relació dels humans amb la mort, els morts i la seva desaparició de les nostres vides, sobretot en la societat argentina a partir del 1974, quan neix Nito. Segons ha explicat l'autor, "els living són els salons, però són sobretot els morts conservats en cada família", la voluntat de perpetuar en vida els morts de cada casa.

L'escriptor ha assegurat que "un no vol ni deixa de voler fer una novel·la política, hi ha política" en la novel·la, però ha matisat que els morts d'aquesta obra "no són la metàfora" dels desapareguts argentins. "No hi ha res de simbòlic en aquesta novel·la, refusa qualsevol idea que digui que aquí hi ha símbols, hi ha un relat", ha advertit l'autor.

stats