26/05/2012

Maruja Torres

2 min

"Quan vam deixar les cendres d'en Terenci a Alexandria..." Maruja Torres, en estat pur, va fer aquest dijous una xerrada a Vitalia, un centre de la tercera edat del carrer Osi, a la zona alta de Barcelona. Entre glop i glop de Coca-cola Zero, Torres va anar filant davant d'una trentena d'avis sucoses anècdotes de la seva vida i de la seva darrera novel·la, Sin entrañas , publicada per Planeta.

S in entrañas és la segona introspecció de Torres en el gènere de la literatura negra. La protagonista, Diana Dial, ha de desxifrar la mort d'un milionari català en un creuer pel Nil. L'obra s'inspira en un viatge de tres dies de la mateixa Maruja Torres pel Nil en el vaixell en què es va rodar la pel·lícula Mort al Nil , versió de la novel·la homònima d'Agatha Christie. Torres va fer el viatge amb el llibre de Christie, va prendre notes i va fer "milers" de fotografies de cada detall del vaixell, des dels llums fins als cendrers, per després parir la novel·la.

Torres va explicar que canvia de cicle creatiu cada set anys. Acaba d'entrar en el cicle de la vellesa, que ha encetat just ara que ha tornat de viure quatre anys a Beirut. Per a Torres, deixar el seu pis de la capital del Líban va ser un acte simbòlic per tancar un cicle; ho va fer amb una mena de subhasta a preu zero de les seves pertinences entre els seus amics. D'altres fases consumides, Torres va apuntar que la de la infància la va superar llegint Charles Dickens.

Torres va fer una llista de l'origen de la roba i de les joies que portava a petició del públic. Entre les joies destacava una peça que va comprar a la joiera de Beirut davant la qual van assassinar el primer ministre del Líban Rafiq Hariri. Encara millor és la història d'un anell que li va fer un joier armeni del soc de Damasc. Segons Torres, aquest armeni també va fer les rèpliques de les joies de la dona de l'exministre espanyol Miguel Ángel Moratinos -actualment al Pròxim Orient, implicat en múltiples projectes- després que li fossin robades. Maruja Torres va acabar la vetllada confessant que les calces que portava també les havia comprat a Beirut.

stats