Novetat editorial
Llegim 28/04/2015

Houellebecq: "Puc imaginar un president musulmà a França, però no un partit musulmà que hi guanyi les eleccions"

L'escriptor francès és a Barcelona per presentar la polèmica novel·la 'Submissió', en què imagina la França del 2022, presidida per una coalició encapçalada pels Germans Musulmans

Jordi Nopca
2 min
Houellebecq avisa i el que avisa no és traïdor.

BarcelonaSempre disposat a oferir el que no s'espera d'ell, Michel Houellebecq ha capitanejat amb esperit conciliador i cert sentit de l'humor la seva última trobada a Barcelona amb periodistes. L'objectiu era presentar una de les novel·les que ha fet més soroll a França, 'Submissió', on imagina el procés de conversió a l'islamisme per part d'un professor d'universitat expert en l'obra de Joris-Karl Huysmans. El mateix dia en què el llibre va ser publicat, la seu del setmanari 'Charlie Hebdo' va ser atacada per terroristes i hi van morir dotze persones.

"En l'origen d'aquest llibre em vaig imaginar com a estudiant, i després vaig pensar que aquest estudiant trobaria confort en l'obra de Huysmans. Així arrenca la novel·la –ha dit–. Llavors vaig imaginar que el meu personatge, en François, es convertiria al catolicisme, igual que havia fet el seu autor preferit". Però la religió catòlica "ha canviat" des que Huysmans fes el pas a principis del segle XX i en François, que busca l'elevació cap al reialme de la Verge de Rocamadour, no se'n surt. I paral·lelament, la França del 2022, on viu, experimenta l'ascens del partit dels Germans Musulmans, liderat per Mohammed ben Abbes.

Allunyar-se de la sàtira

"Puc imaginar un president musulmà a França, però no un partit musulmà que hi guanyi les eleccions", ha explicat Houellebecq sobre la possibilitat que es donin unes circumstàncies similars a les de la novel·la, que ha descrit com un exercici de "política-ficció", rebutjant l'apel·latiu "reduccionista" de "sàtira política". Ha defensat la novel·la amb un discurs molt més ben travat que durant la seva última visita a Barcelona, on presentava el volum 'Poesía' (Anagrama): llavors se'l va veure desmillorat i amb problemes per encadenar dues frases seguides, una imatge molt diferent de la d'aquest dimarts. "Per escriure 'Submissió', vaig llegir l''Alcorà' perquè en tenia necessitat, però el que compta no són les lectures de gent com jo, sinó de les interpretacions legitimades, amb poder –ha continuat–. Les lectures que se'n fan poden ser més racionals o menys".

'Submissió' descriu la triple caiguda del narrador: primer perd la parella –la Myriam és jueva i se'n va a Israel amb els pares, atemorida per la situació a França–; després se li moren els pares –amb qui François manté una relació de distància des de fa anys–; finalment, també perd la feina de professor a la Universitat perquè, en un primer moment, rebutja fer-se musulmà. El llibre explica els mecanismes del poder per aconseguir que François es decideixi a canviar d'opinió.

stats