ARA Llegim
Llegim 04/07/2012

Orhan Pamuk era el següent objectiu dels assassins del periodista Hrant Dink

Iassin Hayal, que compleix cadena perpètua amb agreujants per planificar la mort de Dink l'any 2007 ha assegurat al diari turc 'Taraf' que el premi Nobel de Literatura era el segon intel·lectual amb qui havien d'acabar

Efe
2 min
Orhan Pamuk

AnkaraEl premi Nobel de literatura Orhan Pamuk era el següent objectiu dels assassins d'ultradreta que van acabar amb la vida del periodista turc-armeni Hrant Dink el 2007, segons un dels implicats. Iassin Hayal, que compleix cadena perpètua amb agreujants per planificar la mort de Dink, va confessar que els plans de la trama tenien a Pamuk com el següent objectiu, segons publica avui el diari 'Taraf'.

La primera vegada que va aparèixer davant la justícia el 2007 després de ser arrestat, Hayal va cridar als presents: "Orhan Pamuk ha de vigilar amb el que fa".

Cinc anys després de la mort de Dink, Hayal ha assegurat al diari des de presó que un altre dels implicats en l'assassinat, Erhan Tuncel, que va resultar ser un informant de la policia, li va explicar que havien de matar dos intel·lectuals.

"Hrant Dink i Orhan Pamuk són perillosos per a la nació. Han de ser assassinats. Però Dink té prioritat", li va dir Tuncel a Hayal, segons la versió d'aquest últim.

Tuncel va ser absolt en relació amb l'assassinat, però condemnat a 10 anys de presó per un altre delicte, en concret per haver col·locat una bomba en un restaurant de la cadena McDonalds temps enrere.

Pamuk és l'altre intel·lectual odiat per la ultradreta turca després que assegurés que Turquia ha de reconciliar amb el seu passat i referís el 2005 al "genocidi" armeni, la mort de centenars de milers de persones d'aquesta ètnia a mans de l'Imperi Otomà el 1915. Les seves paraules en una entrevista amb un diari suís li van valer ser processat per "insultar la identitat turca", encara que va ser sobresegut després de les protestes de nombrosos països i organitzacions internacionals.

Durant la investigació de la mort de Dink diversos indicis van apuntar que personal de la Policia i la Gendarmeria haurien estat al corrent de les activitats del grup ultranacionalista que va planejar l'assassinat del periodista.

L'autor material de l'assassinat, Ogun Samast, tenia 17 anys quan va disparar contra l'escriptor el 19 de gener de 2007 a la porta del setmanari turc-armeni 'Agos' i compleix una condemna de 22 anys de presó.

L'assassinat de Dink va impactar fortament a la societat turca, i el seu funeral es va convertir en una massiva manifestació en què van participar unes 500.000 persones, que van corejar lemes com "Tots som armenis. Tots som Dink". El periodista s'havia caracteritzat per les seves crítiques tant al nacionalisme turc com a la diàspora armènia més intransigent i era un ferm defensor de la tolerància entre les diverses ètnies de Turquia.

stats