Llegim 20/04/2013

Pensament i història

4 min

'Fragments' de George Steiner (Arcàdia)

La troballa fictícia d'un pergamí malmès pel foc a les ruïnes d'una vil·la d'Herculà convida George Steiner a interpretar el sentit que podria tenir el text original, que alguns atribueixen a Epicarn d'Agra. El llegat d'aquest suposat moralista i retòric del segle II aC es confon amb el que podria ser, pròpiament, una síntesi dels interessos intel·lectuals i vitals de l'autor del llibre. Arcàdia n'ha publicat, anteriorment, títols indispensables com La poesia del pensament i Deu raons (possibles) de la tristesa del pensament .

'Clàssics moderns' de Laura Borràs (Ara Llibres)

Després de Per què llegir els clàssics, avui (2011) i Dos amants com nosaltres (1012), Laura Borràs transmet una vegada més la seva passió per la lectura a Clàssics moderns . Amb entusiasme i convenciment, torna a autors com Kafka, Sòfocles, Anna Akhmàtova, Maria-Mercè Marçal, Stendhal, Balzac i tants altres clàssics moderns: textos excepcionals, complexos, que encara amaguen secrets, que interpel·len els lectors i que constitueixen un espai privilegiat de reflexió sobre la condició humana. Meravelles de la literatura, sense cap dubte, que Borràs proposa rellegir. Obres que han sobreviscut a l'oblit perquè han estat llegides continuadament al llarg dels anys.

'Carrillo. El penediment no existeix' de Paul Preston (Base)

Paul Preston ha publicat molts llibres sobre la Guerra Civil, com la monumental biografia Franco (1994), Juan Carlos. El rey de un pueblo (2003), Franco. El gran manipulador (2008) i L'Holocaust espanyol (2011). La seva habilitat narrativa i el rigor metodològic l'han convertit en un dels referents de la historiografia espanyola del segle XX. L'últim assaig és Santiago Carrillo. El penediment no existeix , en el qual va començar a treballar just després de la mort del polític. "Quan va morir Carrillo -explica- vaig fer una necrològica a The Guardian i alguns editors em van suggerir que en fes una biografia. No imaginava que el llibre seria tan dur. Quan vaig començar a comparar el que havia dit de si mateix Carrillo amb la documentació i els testimonis que jo tenia, vaig comprovar que la seva versió no s'aguantava gens. Les seves mentides de vegades eren molt infantils i absurdes".

'L'humorisme' de Luigi Pirandello (Adesiara)

Luigi Pirandello deia que "no s'ha de confondre l'esperit còmic, la ironia, la sàtira amb l'humorisme". El dramaturg, novel·lista i escriptor de relats sicilià va escriure aquest assaig l'any 1908 per demostrar la premissa: Pirandello desfà malentesos i generalitzacions simplistes sobre l'humor i, blasmant els efectes mortífers de la retòrica i la tradició, aporta nova llum sobre la babilònica confusió que hi ha hagut en la interpretació de l'humorisme. Inèdit en català fins ara, el text ha estat traduït per Josep Alemany i és publicat per Adesiara, una de les editorials imprescindibles per als lectors més curiosos i exigents.

'Ètica' de Baruch Spinoza (Marbot)

"Per Déu entenc un ens absolutament infinit, és a dir, una substància que consta d'infinits atributs, cadascun dels quals expressa una essència eterna i infinita". Aquesta és la sisena definició de Déu que Baruch Spinoza fa a la seva Ètica (1677), un dels textos bàsics del pensament occidental, juntament amb la Crítica de la raó pura ,d'Immanuel Kant i Discurs del mètode , de Descartes. Josep Olesti l'acaba de traduir del llatí al català, i el llibre és el primer volum de la col·lecció de clàssics de Marbot.

'El papa Francesc' de Rubin / Amborgetti (Ediciones B)

L'any 2009 els periodistes Sergio Rubin i Francesca Ambrogetti van proposar a la casa argentina d'Ediciones B escriure un llibre sobre un cardenal que aleshores ja era molt popular a Buenos Aires, Jorge Bergoglio. Amb l'elecció del nou papa aquest mes de març, l'editorial ha venut els drets del llibre a 21 països. En només un mes s'han posat en circulació un milió d'exemplars del llibre de converses.

'No us rendiu!' de Stéphane Hessel (Destino)

Stéphane Hessel, un dels grans referents morals dels últims anys i la veu que va donar nom als indignats , va deixar escrit mesos abans de morir el testament polític No us rendiu! , en què crida a "remoralitzar" la vida pública espanyola. Hi escriu: "Els casos de corrupció que han sortit a la llum en els últims mesos [...] mostren amb cruesa les connivències existents entre el poder polític i el poder econòmic, exponent d'una cultura de la irresponsabilitat que ha estat afavorida pel funciona-ment oligàrquic de la societat".

'Llum als ulls i força al braç' de Joan Maragall (RBA La Magrana)

Llum als ulls i força al braç és una antologia d'articles que abasten els vint anys de l'activitat periodística de Joan Maragall. Hi ha textos que parlen sobre llengua i literatura i també reflexions de caràcter religiós perquè, tot i que la seva motivació no fos estrictament política, són fonamentals per ubicar Maragall dins dels debats de la seva època tant pel que fa a la seva sensibilitat social com ideològica. El volum forma part de la col·lecció Biblioteca del Catalanisme que acaba d'inaugurar RBA - La Magrana.

'ERC. Una història política' de Joan B. Culla (La Campana)

Esquerra Republicana de Catalunya és el partit català més antic amb representació institucional. Nascut el març del 1931, ha aconseguit sobreviure a una Guerra Civil, a la dictadura de Franco (1939-1975) i a les enormes transformacions socials, econòmiques, ideològiques i tecnològiques. L'historiador Joan Baptista Culla repassa a ERC. Una història política les principals figures de la formació política (Macià, Companys, Barrera, Colom, Carod-Rovira) i n'analitza els reptes de futur.

stats