Llegim 20/04/2013

Poesia

2 min

'Viatge d'un moribund' de Joan Sales (Club Editor)

" Pujo els graons de sempre com un desconegut. / -¿On sou, amigues meves, Infància i Joventut? / ¿Qui us ha posat aquí, en un racó de golfa, / entre aquestes andròmines que flairen a taüt?-/ Al fons del corredor desert i mig caigut, / sento el solo de flauta del vent que ara hi regolfa". Aquest fragment del llibre Als soldats morts per la pàtria és un bon exemple de la força lírica de Joan Sales, que va recollir al volum Viatge d'un moribund . Escrits entre el 1935 i el 1951, els poemes de l'autor d' Incerta glòria són una lectura molt recomanable.

'El dolor' de Giuseppe Ungaretti (Cafè Central)

Lluís Servera ha traduït un dels llibres més importants de Giuseppe Ungaretti. "És el llibre que més estim, el llibre que he escrit en els anys horribles, amb un nus a la gola. Si en parlàs em semblaria ésser impúdic. Aquell dolor no acabarà mai d'afligir-me", va dir el poeta. Des de la sobrietat i la precisió, Ungaretti commou el lector. El seu dolor és el de tots, tan infinit, tan arrelat al cor, tan íntimament lligat a la necessitat de supervivència. És un dolor fons, antic, sedimentat, sense vençuts ni vencedors.

'Estàtues sense cap' de Manuel Forcano (Proa)

Cinc anys després de Llei d'estrangeria , Manuel Forcano publica un nou llibre de poemes, d'una gran plasticitat i sensualitat, motivats pel desig, el viatge, l'amor i el desamor: "I amb la seva camisa desmaiada a les mans, / em pregunto: venerar / què?"

'Voluntàries' de Sebastià Bonet (Labreu)

Nebot d'Espriu, Sebastià Bonet publica un dels poemaris més complexos d'aquest 2013: 58 onzenes hetero-gramàtiques en què l'autor desafia les restriccions matemàtiques. El sentit domina el conjunt, sorprenentment.

'Botifarra de pagès' de Lo Gaiter del Besòs (Pòrtic)

Motivat per la manifestació de l'Onze de Setembre -i per la resposta mediàtica i política posterior-, Ramon Solsona ha escrit un poemari satíric sobre l'actualitat en què carrega contra ministres, presidents, partits i lleis.

stats