Llegim 20/04/2013

Sobiranisme i política

3 min

'La rebel·lió catalana' d'Antonio Baños (La Butxaca)

L'escriptor i periodista Antonio Baños abandona la desconstrucció crítica dels postulats econòmics i s'estrena literàriament en català amb una reflexió periodística sobre les raons i els motius del procés independentista. Federalista penedit i "català de tota la vida" -és a dir, amb els quatre avis de fora-, Baños defensa amb humor i arguments propis una República Catalana entesa com a "comunitat política antiromàntica". Defugint la retòrica i les grans paraules, l'autor practica una anàlisi crítica i sense partidismes de la relació entre Espanya i Catalunya que proposa un vocabulari propi i desenfadat sobre la qüestió.

'A un pam de la independència' de Vicent Partal (RBA)

"El periodisme és el primer esborrany de la història", recorda Vicent Partal a A un pam de la independència . I confessa que té vocació frustrada d'historiador. Vint anys de butllofes fent crònica diària li han donat "prudència" i "responsabilitat": "Mirar a l'horitzó és la meua feina de cada dia", diu el director de Vilaweb. Al llibre, doncs, hi explica el país que voldria. Per això es remunta al final de la Transició i al desengany de l'Estatut del 2006, i descriu com s'ha filtrat l'independentisme en el primer pla de la política. La seva mirada és optimista. El subtítol del llibre és Com hi arribarem i com la viurem . La independència.

'El dia que Catalunya va dir prou' de Pere Martí (Columna)

El subtítol del llibre és La història inèdita de l'Assemblea Nacional Catalana . El periodista Pere Martí descriu en aquesta crònica els orígens de l'ANC, que es remunta al 2009, al referèndum d'Arenys de Munt, quan els seus primers impulsors van posar-se d'acord a través d'internet sense conèixer la identitat dels altres participants. Martí explica com es va gestar la manifestació més gran de la història del país i el paper cabdal de l'Assemblea en el camí sobiranista. A més, narra com va viure aquells dies i els següents el president Artur Mas i com hi van reaccionar la resta dels partits polítics.

'La fam i l'orgull' de Muriel Casals (Ara Llibres)

"Ens trobem en ple vol i volem cap a la llibertat", diu Muriel Casals. La presidenta d'Òmnium Cultural debuta com a escriptora amb una anàlisi del país que tenim -en què aborda aspectes com l'economia, la societat civil, la història, la dependència política d'Espanya i les virtuts catalanes- que desemboca en un canvi de paradigma. El seu discurs, afirma, és fruit dels últims tres anys al capdavant d'Òmnium. El títol s'explica en la primera ratlla del llibre: "Les nacions pobres tenen gana, les nacions riques són orgulloses; l'orgull i la fam estan sempre confrontats", va escriure Jonathan Swift el 1976.

'Caminaràs entre elefants' de Ferran Torrent (Columna)

Seduït per un personatge que simbolitza la il·lusió pel canvi al País Valencià, Ferran Torrent ha escrit el retrat de Mònica Oltra, la diputada valenciana de Coalició Compromís. Algú que, reconeix, "no diu el que la gent vol sentir, sinó el que creu que ha de dir", explica. "Necessitaries els dotze assalts per noquejar-la". L'escriptor, però, aconsegueix defugir l'agror i el panegíric barrejant l'entrevista, la descripció d'escenes domèstiques, la crònica des del seu ja famós casinet i el collage de textos (cronologies, discursos, guia dels principals casos de corrupció escrita per la protagonista del llibre, etc.).

'Pluja neta bassals bruts' de Mossèn Ballarín (Efadós)

Josep Maria Ballarín, "capellà de miracle, arraconat una vegada i una altra", diu ell mateix, torna a tenir novetat per Sant Jordi, 23 anys després d'aquell Mossèn Tronxo que va ser número 1 de la diada. Als seus 93 anys, després d'una extensa producció literària (és premi Ramon Llull 1996 per Santa Maria, pa cada dia ), torna amb un assaig polític: "En aquest país, la pluja neta s'ha empastifat en els bassals bruts de la política i de la manefleria", hi diu. Tan irreverent com sincer, el capellà resumeix els eixos del llibre: "Xarvescat. Política i micròfons. Calés i banquers. Poca missa. El papa que plega."

stats