NOVETAT EDITORIAL
Llegim 30/11/2011

Arriba a les llibreries 'El triunfo de la música', de Tim Blanning

El professor de Cambridge hi reflexiona sobre els canvis que ha patit la imatge del músic des de dels temps de Mozart fins als de Bono

Ara
1 min
El triunfo de la música

BarcelonaEl valor d'un artista ha canviat molt al llarg de la història. Fins ben entrada l'Edat Mitjana les obres d'art eren anònimes, i quan van començar a aparèixer els primers noms als peus de les talles ningú els va donar més importància que la que podia tenir un sabater. L'any 1700 els artistes ja tenien firma, tot i que el seu poder era més aviat escàs. Mozart, avui considerat un dels més reverenciats compositors de la història de la música, va ser expulsat de la cort de l'arquebisbe de Salzburg amb una puntada de peu al cul. En aquella època, el seu virtuosisme només li arribava per convertir-se en servent de les altes esferes.

L'editorial Acantilado acaba de publicar El triunfo de la música, una obra del professor d'Història Moderna d'Europa a la Universitat de Cambridge Tim Blanning, que l'any 2007 va guanyar el premi literari Enid McLeod. En aquest volum, Blanning analitza els canvis que des de principis del segle XVIII fins ara han afavorit la figura del músic. Cent anys després de les desgràcies de Mozart, el poderós Guillem I va fer un viatge per assistir a l'estrena de l'Anell i oferir a Wagner tot tipus d'homenatges. En ple segle XXI, Bono regala consells als polítics de mig món. Molts d'ells se l'escolten. És evident que els temps han canviat, i Blanning en dóna fe.

stats