09/06/2012

La gran novel·la dels editors de 62

1 min

Diuen que la novel·la d'un editor és el catàleg de la seva editorial, però no és freqüent que un segell sigui tan prolífic per poder encapsular la seva producció entre dues tapes, estesa en uns quants centenars de pàgines. Edicions 62 sí que ho ha pogut fer, aprofitant el 50è aniversari: més de 5.000 títols de 2.000 autors diferents, catalans i estrangers.

Aquest volum commemoratiu porta un dibuix de Jaume Plensa, un dels artistes catalans vius més rellevants. Hi trobem una il·lustració que reconeixem ràpidament com a seva: s'hi veu una figura humana, despullada de trets, reduïda al que és essencial. I, en aquest cas, la unitat constituent són traços i lletres. Aquesta figura texturitzada s'acompanya del nom de l'editorial, i algunes paraules més, pintades sobre el que sembla un mur. S'hi suggereix un grafiti, així que, gairebé sense adonar-nos-en, tenim bona part de les disciplines artístiques representades en aquesta portada.

A mi em crida l'atenció la concentració de tinta de la dreta. Suggereix que la persona dibuixada porta algun tipus de paquet o farcell, qui sap si no és un fill. La cultura, doncs, com a cosa que es regala, o potser que es transmet a les generacions futures. Podria haver intentat demanar-ho a l'autor o a l'editor, però justament si alguna cosa ens han ensenyat els llibres compilats en aquest volum és precisament que una obra no és completa fins que no hi aportem la nostra visió.

stats