IMPACTE EDITORIAL
Llegim 12/04/2011

Un nonagenari encén la fúria juvenil a 'Indigneu-vos!'

El francès Stéphane Hessel va ser membre de la Resistència i després diplomàtic, i és l'únic signant de la Declaració dels Drets Humans viu. Als 93 anys torna a la càrrega amb Indigneu-vos! , un boom editorial.

Josep Lambies
2 min
Stéphane Hessel va omplir a vessar l'auditori de l'Institut Francès de Barcelona de públic de totes les edats, sobretot estudiants, per presentar Indigneu-vos!

Barcelona.Stéphane Hessel ja té 93 anys, però el seu cap encara bull com el d'un jovenet. Té la ment clara i serena, i és molt conscient de quines són les flaqueses del món en què viu, sobretot perquè s'ha mirat amb lupa la seva evolució al llarg de l'últim segle. Va ser membre de la Resistència francesa i l'any 1948 va treballar en la redacció de la Declaració dels Drets Humans. Arribat a determinada edat, potser el més senzill hauria estat recollir-se en una caseta al sud de França i passar els últims anys de la seva vida bressolat pel record d'antigues batalles. Però Hessel ha optat per seguir a les trinxeres. La prova és el seu últim llibre, que s'ha convertit en el rei del mercat editorial.

Indigneu-vos! és un pamflet de 50 pàgines que ha revolucionat les llistes de vendes. En els cinc mesos que fa que la petita empresa de Montpeller Indigène Editions el va publicar, ja ha venut més d'un milió i mig d'exemplars. "Aquest llibre té un públic molt heterogeni. Des d'un avi que al mes de febrer va fer 100 anys -creieu-nos, ens va enviar una foto!-, fins a un adolescent de primària", explica Sylvie Crossman, la fundadora d'Indigène Editions. Destino és la responsable de les edicions en català i en castellà, que ahir va presentar Hessel a l'Institut Francès de Barcelona; també hi ha versions en basc i gallec.

Si bé és cert que aquesta obra va arribar a les llibreries franceses en ple temporal social, no és fàcil discernir per quins intricats camins ha aconseguit transformar-se en un bestseller . Potser perquè Hessel ha maquinat un format que s'apropa més a les octavilles que al discurs assagístic, molt capaç de batallar contra el desinterès generalitzat pels temes que cada dia amaren les pàgines de diari. "Nosaltres lluitàvem contra Hitler, i jo sé que les amenaces d'avui no es poden personalitzar tan fàcilment. Però la nostra societat és fràgil, i està sotjada per molts perills", diu Hessel referint-se, per exemple, al canvi climàtic, a la causa palestina i a la crisi econòmica.

"Comprometeu-vos!"

Indigneu-vos és un escrit sobre l'esperança i la raó, una crida a la lluita pacífica. Com diu l'autor, el llibre té "l'esperit de Gandhi". Hessel es pronuncia amb calma i prudència, però no li fa res alçar la veu quan l'ocasió ho requereix: "Afilieu-vos! Comprometeu-vos! Indigneu-vos!", exclama, davant d'un auditori ple de gom a gom.

La indignació, segons el pensador francès, és la primera passa per diagnosticar els mals de la societat. "El món és un jardí que ha de ser cuidat amb ajuda de la natura", diu. Amb el llibre -o "petit llibre", com repeteix amb modèstia-, fa una crida a les noves generacions perquè s'aixequin i continuïn la lluita que ell i uns quants més van iniciar fa anys. Però això és només la guspira que fa cremar el gas. El següent pas és visitar una llibreria i buscar els noms de Morin o Sloterdijk. "Jo no parlo dels mitjans de la lluita. Però si he incitat algú a seguir llegint, per mi ja és una gran fita", diu Hessel somrient.

stats