28/04/2012

Un passeig per l'eternitat romana

2 min
Un passeig per l'eternitat romana

Roma és inabastable. El que encara per a Goethe era la capital del món, l'urbs que va deixar captivat Stendhal, avui continua oferint l'acumulació més seductora d'història viva d'Occident: no és perquè sí que tots els camins porten a Roma. Els romans poden presumir d'una monumentalitat esbalaïdora i alhora conserven un estil de vida popular, de poble. Entre aquests dos extrems, entre la passió pel passat majestuós i el gust per un avui d'estar per casa, es mou l'erudició recreativa de Valentí Gómez i Oliver (Barcelona, 1947), escriptor, traductor, periodista i tastaolletes. La seva Roma l'ha plasmat en un llibre a cavall entre les memòries, la guia de viatge i l'obra literària: Roma, passeig per l'eternitat (Destino).

Valentinus -per als amics, aquest és el nom de batalla- segurament és el català viu que coneix més bé la Ciutat Eterna. L'ha llegit sobre el terreny i en els papers, ha conegut romans de sempre i romans adoptius, que són majoria. I ha estat el lligam entre catalans romanitzats: del pare Miquel Batllori -aviat farà deu anys de la seva mort- a Abel Vallmitjana, fill del dramaturg Juli Vallmitjana, passant per Maria Mercader, esposa de Vittorio De Sica, amb qui va mantenir una fluida relació. Sense oblidar amistats espanyoles com la del poeta Rafael Alberti.

Gómez Oliver va trepitjar Roma per primer cop el 1967 i s'hi va instal·lar definitivament el 1969, en plena dolce vita. Tot i que ara també té casa a Madrid i Barcelona, el cor li batega amb entusiasme romà, amb aquella afició permanent per la descoberta. Perquè passejar per Roma és descobrir sempre: una pedra, una llegenda, una anècdota, un racó.

El llibre proposa un passeig en tres jornades. La primera és la més personal i nostàlgica, però també és un cant a la recuperació dels colors clars i lluminosos que de nou exhibeix Roma, o a troballes recents com la Domus Aurea de Neró. La segona, precedida per una reflexió històrica, arrenca als peus del Capitoli, ens porta fins a extramurs i afegeix un tast de museus. I la tercera fa un recorregut pels obeliscos, ponts, fonts, estàtues parlants, portes i muralles, i la Roma subterrània, i acaba amb una breu panoràmica de la mà d'Euterpe (música), Bacus (bon veure i menjar), Talia (teatre) i Mercuri (botigues).

stats